IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

5 нови функции на социалните мрежи, които трябва да знаете

Как Pinterest иска да е по-близо до бизнеса, Instagram да предава на живо, а Facebook тества премахването на броя харесвания на страниците

09:13 | 30.10.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

В сферата на социалните мрежи винаги има нещо ново. Всеки ден се появяват нови функции - някои от тях големи, а други не толкова значителни. Но влиянието на всяка от тях върху отделните хора е различно - това, което може да бъде нещо малко за повечето потребители, може да се окаже ключово за някой друг.

Ето и какви са най-новите промени във Facebook и други платформи, за които трябва да знаете, според уебсайта Social Media Today. 

1. Обяви за работа в Страници

Facebook тества нова функция за добавянето на оферти за работа в някои т. нар. Страници. Така в част от тях вече се вижда таб “Jobs” в секцията “Manage Tab” на самата страница. Подобна възможност беше предлагана и преди това, но благодарение на интеграцията на продукти на трети страни.

Това е първият път, в който Facebook се насочва самостоятелно в тази посока. Табът за работни позиции ще бъде поредното доказателство, че Facebook се опитва да навлезе на територията на LinkedIn. Все по-често решенията на човешките ресурси могат да бъдат подпомагани от системите за машинно обучение, а Facebook съвсем логично може да се бори с LinkedIn на този фронт.

2. Instagram Live

Появиха се слухове от Русия, че Instagram тества нова възможност за стрийминг на живо, като въпросната функция е вградена в Instagram Stories. Всъщност това не е особено изненадващо - още през август, като част от пускането на Stories, главният изпълнителен директор на Instagram Кевин Систром подчерта, че компанията обмисля собствена версия на стрийминг усилията на Facebook - Facebook Live.

По думите му за платформата е особено важно да установи как тази функция да пасне на Instagram, защото “не можете просто да ползвате една технология” без конкретен план. “Трябва да установим как точно работи вътре в Instagram и по какво ще се отличи от всички други предложения”, коментира той. Засега обаче ще трябва да изчакаме, за да разберем какво точно се разработва.

3. Facebook тества премахването на броя харесвания на страниците

Отдавна се говори за това дали броят харесвания на страниците във Facebook все още има значение. Ясно е, че алгоритмите на Facebook намаляват органичното достигане на публикациите до потребителите. Освен това не можете да спрете да следите дадена страница без да я премахнете от харесани. Така се стигна дотам, че броят на харесванията на страницата вече не е ключов сигнал за ангажираността на потребителите. Всъщност измерването на ангажираността спрямо отделна публикация или на реалния брой последователи може да бъде по-ценна.

Както изглежда, Facebook явно също е на това мнение и в момента прави тестове за премахването на функцията “Page Like” напълно. Не е ясно защо платформата прави теста и до колко широк кръг от потребители достига той, но се твърди, че от самата компания са заявили, че наистина правят такива тестове. По-важното е, че Facebook може да се нуждае от нова метрика, която да замени тази, така че да помогне на компаниите да се легитимират по-ясно в социалната мрежа.

4. Pinterest представи “Pin Collective”

Pinterest работи по това да направи своята платформа по-привлекателна за бизнеса, предлагайки различни инструменти за реклама и функции, помагащи на брандовете да показват продуктите си пред 150-те млн. активни потребители на сайта.

Сега Pinterest представи “Pin Collective” - ръчно избрана група от медии, магазини и независими създатели на продукти, които, които знаят какво прави съдържанието успешно в Pinterest. Чрез новата функция марките могат да работят директно с въпросните екипи и да получат повече информация за това на какво съдържание откликва повече аудиторията.

5. Насрочване на излъчване чрез Facebook Live

Facebook наскоро обяви ъпдейт на Facebook Live, който позволява на администраторите на страници да насрочват своите излъчвания на живо - включително има нова функция, която изпраща информация чрез известие, за да уведоми потребителите кога вашето излъчване е активно.

“Можете да насрочите излъчване на живо до една седмица по-рано, а хората могат да се присъединят около три минути преди началото на излъчването. След като веднъж сте насрочили видео на живо, вече ще можете да споделяте линк към него или да го вграждате на други места, като уебсайтове и блогове”, посочват от компанията. В следващите седмици функцията ще стане достъпна за всички страници. Към момента тя не е активна за отделните потребителски профили. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:43 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Социални мрежи виж още

Коментари

Финанси виж още