IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Австралия и Сингапур приемат по-сурови закони за социалните мрежи

Те целят да попречат на социалните медии да се превърнат в оръжия в ръцете на терористи и екстремисти

12:07 | 30.03.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Правителствата в Азиатско-тихоокеанския регион ускоряват усилията си в борбата със злонамереното използване на онлайн медиите, което улеснява разпространението на криминално или измамно съдържание, съобщава Bloomberg TV Bulgaria.

Австралия се ангажира да приеме закон, който ще позволи налагане на тежки глоби и дори такива по лишаване от свобода на мениджъри на медии или социални мрежи, които не премахват материали с екстремистко съдържание от платформите си, съобщи Bloomberg.

С новите текстове страната възнамерява да попречи на платформите на социалните медии да бъдат „оръжия“ в ръцете на терористи и екстремисти, които могат да ги използват, за да предават на живо престъпления, като терористичната атака от този месец в Нова Зеландия. Законопроектът ще бъде внесен в парламента следващата седмица и е предвиден като отговор на трагедията в Нова Зеландия от 15 март, при която бяха убити 50 души от австралиец, излъчил на живо във Facebook нападението си.

„Големите компании собственици на социални мрежи имат отговорността да вземат всички необходими мерки за това техните технологични продукти да не бъдат използвани от убийци терористи“, поясни в свое изявление премиерът на страната Скот Морисън.

Съгласно предвидените мерки, ръководителите на социални мрежи, признати за виновни, ще бъдат наказвани с три години затвор, а техните фирми да бъдат глобявани с до 10 на сто от годишните им приходи.

Продължението на материала четете на сайта на Bloomberg TV Bulgaria. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:52 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Социални мрежи виж още

Коментари

Финанси виж още