IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Австралийски политик осъди Google заради клеветнически клипове в YouTube

Компанията ще плати на бивш депутат над 500 хил. щатски долара заради нанесените му вреди

09:48 | 06.06.22 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: EPA/MAJA HITIJ</em></p>

Снимка: EPA/MAJA HITIJ

Австралийски съд постанови Google да плати на бивш местен депутат 715 000 австралийски долара (515 000 щатски долара), като заяви, че провалът на компанията да свали „безмилостна, расистка, клеветническа, обидна и опозоряваща кампания" от видеоклипове в YouTuber е прогонила ищеца от политиката, предава Ройтерс.

Федералният съд е установил, че Alphabet Inc, която притежава уебсайта за споделяне на съдържание YouTube, е спечелила пари от излъчването на два видеоклипа, в които се напада тогавашният вицепремиер на Нов Южен Уелс - най-многолюдния австралийски щат - и които са гледани близо 800 хил. пъти, откакто са били публикувани в края на 2020 г.

Google и преди е била признавана за отговорна за клевети, обикновено за предоставяне на линкове към статии в резултатите от търсене, но решението от понеделник е едно от първите, в които фирмата е призната за активен издател - чрез YouTube - на съдържание, което клевети избираемо длъжностно лице.

В момента в Австралия в рамките на преразглеждане на закона за клеветата се проучва дали онлайн платформите трябва да носят отговорност за клеветническо съдържание, което хостват. Google и други интернет гиганти твърдят, че от тях не може да се очаква да контролират всички публикации.

Говорител на Google не е бил открит за коментар от Ройтерс.

Създателят на съдържание Джордан Шанкс е качил видеоклипове, в които многократно заклеймява законодателя Джон Бариларо като „корумпиран", без да се позовава на достоверни доказателства, и го нарича с имена, нападащи италианския му произход, което според съдията Стив Ререс представлява „нищо по-малко от реч на омразата".

Публикувайки съдържанието, Google е нарушила собствените си политики за защита на публичните личности от несправедливи нападки и е „прогонила Бариларо преждевременно от избраната от него служба в обществения живот и го е травмирала значително", пояснява Ререс.

Бариларо се отказва от политиката година, след като Шанкс публикува видеоклиповете и „Google не може да избегне отговорността си за значителните вреди, които кампанията е причинила на Шанкс", добави Рарес.

Шанкс, който има 625 хил. абонати в YouTube и 346 хил. последователи във Facebook на Meta Platforms Inc (FB.O), е бил съподсъдим до сключването на споразумение с Бариларо миналата година, което включва редактиране на видеоклиповете от страна на създателя и заплащане на 100 хил. австралийски долара на бившия политик.

Но Шанкс „се нуждаеше от YouTube, за да разпространява отровата си (и) Google беше готова да се присъедини към Шанкс в този процес, за да получи приходи като част от своя бизнес модел", пояснява съдията. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:10 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Социални мрежи виж още

Коментари

Финанси виж още