IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бивш британски вицепремиер ще изчиства имиджа на Facebook

Ник Клег се превръща в най-високопоставения европейски политик, който заема ръководна позиция в Силициевата долина

21:42 | 19.10.18 г.
<p>
	Бившият британски вицепремиер Ник Клег.&nbsp;<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Бившият британски вицепремиер Ник Клег. Снимка: Ройтерс

Facebook е наела бившия британски вицепремиер Ник Клег да ръководи звеното й по глобална стратегия за комуникации и обществени политики в момент, когато социалната мрежа трябва да се справя с редица скандали, свързани с личните данни, фалшивите новини и намесата в избори, съобщава Ройтерс.

Назначението превръща Клег, който е бивш лидер на Либерално-демократическата партия във Великобритания и вицепремиер в коалиционното правителство на Дейвид Камерън между 2010 и 2015 г., в най-високопоставения европейски политик, който заема ръководна позиция в Силициевата долина.

Facebook съобщи, че главният изпълнителен директор Марк Зукърбърг и главният оперативен директор Шерил Сандбърг са имали основна роля в процеса по наемането и са започнали разговори с Клег през лятото.

„Нашата компания е предприела изключително важно пътуване. Предизвикателствата, пред които сме изправени, са сериозни и ясни и сега повече от всякога се нуждаем от нови перспективи, които да ни помагат в това време на промени“, съобщава Сандбърг в публикация във Facebook, в която поздравява Клег.

51-годишният бивш британски вицепремиер ще наследи Елиът Скрейдж и ще докладва на Сандбърг от понеделник. Той ще се премести в Калифорния със семейството си от нова година.

Клег беше отстранен като вицепремиер, след като консерваторите спечелиха мнозинство през 2015 г., а Либерално-демократическата партия изгуби значителна част от подкрепата си.

Бившият вицепремиер, който беше харесван от младите избиратели, но загуби доверието им, след като наруши обещание да не повишава студентските такси, се раздели с мястото си в британския парламент след изборите миналата година.

През 2012 г. той се извини, че е нарушил обещанието си за студентските такси, като заяви: „Никога вече няма да даваме обещание, ако като партия не сме напълно наясно как можем да го изпълним“.

Клег се присъединява към компания, която се извини за грешките си и многократно обеща да се справя по-добре, например след нарушаването на доверието на потребителите й.

„През целия си обществен живот ми е харесвало да се заемам с трудни и противоречиви въпроси и да опитвам да ги обяснявам на останалите. Надявам се да използвам някои от тези умения в новата си роля“, съобщи Клег във Facebook публикация.

Бившият вицепремиер, който беше силен привърженик на членството на Великобритания в Европейския съюз, заяви, че за него е болезнено да напусне обществения дебат във важен момент за Brexit, но допълни, че ключовите решения ще минат през парламента, в който той вече не членува.

Скрейдж, който управляваше реакциите на социалната мрежа при многобройните скандали, се оттегли от поста си през юни след десет години в компанията. Той ще остане като съветник, съобщи Facebook.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:57 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Социални мрежи виж още

Коментари

Финанси виж още