IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ByteDance прави голяма реорганизация на бизнеса си

Компанията създава шест бизнес звена и планира кадрови промени

11:50 | 02.11.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Yan Cong/Bloomberg</em></p>

Снимка: Yan Cong/Bloomberg

Главният изпълнителен директор на TikTok Шоу Дзъ Чъу ще се оттегли от поста си на главен финансов директор на компанията майка ByteDance, за да се фокусира върху управлението на платформата за кратки видеа на пълен работен ден, сочи вътрешен документ, споделен с Ройтерс.

Бележката, която е била изпратена от съоснователя на ByteDance Лян Жубо до служителите, подчертава големите промени в базираната в Пекин компания, която създава шест бизнес звена.

Това е най-голямата организационна промяна, откакто съоснователят на ByteDance Джан Имин през май заяви, че ще се оттегли от поста си на главен изпълнителен директор. Джан остана като председател и има над 50% от правата при гласуване. Лян официално ще заеме позицията на главен изпълнителен директор от Джан през декември.

Промяната при Чъу пък се случва, след като през април ByteDance заяви, че няма настоящи планове за първично публично предлагане. По думите на източници на Ройтерс компанията обмисля листване в Хонконг или Ню Йорк.

ByteDance, една от най-големите частни компании в света, има оценка от около 300 млрд. долара.

Чъу се присъедини към ByteDance като главен финансов директор през март, а през май беше назначен и за главен изпълнителен директор на TikTok. Лян не коментира плановете за промените в позициите, но източник, запознат с въпроса, твърди, че компанията не е бързала да търси кандидати за запълване на позицията.

ByteDance ще се реорганизира в общо шест звена – TikTok и китайската ѝ версия Douyin, звеното за съвместна работа Lark, звено за бизнес услуги BytePlus, гейминг звено Nuverse и звено за образователни технологии Dali Education, посочва Лян в писмото.

Това ще помогне различните бизнес линии и екипи да работят по-лесно едни с други и да бъдат групирани като бизнес подразделения, допълва той.

Звеното за TikTok ще поддържа операциите на приложението за кратки видеа и експанзията му в области като глобалната онлайн търговия.

По-голямата част от приходите на ByteDance, достигнали 34,3 млрд. долара през 2020 г., са генерирани в Китай, твърдят източници.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:35 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Социални мрежи виж още

Коментари

Финанси виж още