IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ByteDance проучва продажба на индийските активи на TikTok

Възможният купувач е базираният в Бангалор еднорог Glance Digital Experience, съобщават източници

11:31 | 13.02.21 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

ByteDance проучва продажбата на индийските операции на приложението си TikTok на свой конкурент – компанията еднорог Glance, в опит да съживи блокираната от Ню Делхи услуга.

Преговорите са били инициализирани от японската SoftBank Group, посочват за Bloomberg запознати с въпроса, пожелали анонимност. SoftBank подкрепя компанията майка на Glance - InMobi Pte, както и ByteDance.

Според източниците преговорите включват четири страни – те са между SoftBank, ByteDance и Glance, като всяко евентуално финално споразумение ще трябва да бъде одобрено от индийските власти. Индия забрани TikTok, както и хиляди други китайски приложения, миналата година след конфликт с Пекин на индо-китайската граница.

SoftBank и ByteDance не са отговорили на запитване за коментар, а говорител на Glance е отказал да прави изявление.

Ако преговорите напреднат, индийското правителство по всяка вероятност ще настоява данни за потребителите и технологията на приложението да бъдат съхранявани на нейна територия, коментират още запознати. Причината е, че отношенията между Ню Делхи и Пекин остават обтегнати и Индия няма да прави отстъпки за базирани в Китай технологични компании, посочват още те.

В същото време новите закони в Китай за износ на технологии правят преговорите още по-сложни и всяка една продажба на активи на TikTok ще се нужда и от одобрение на китайските власти.

За TikTok големият обрат настъпи миналото лято, след като приложението достигна над 200 млн. потребители в Индия – най-големият си пазар. С довода, че застрашават суверенитета и сигурността на страната, индийското правителство забрани редица китайски приложения, включително и TikTok. Миналия месец властите сигнализираха, че забраната ще е за постоянно.

Потенциалният купувач на индийските активи на TikTok, базираната в Бангалор Glance Digital Experience, е платформа за мобилно съдържание, стартирана от Навийн Тевари. Той е и основател на InMobi,  първата компания еднорог в Индия. Платформата на Glance за споделяне на кратки видеа – 20-месечната Roposo, бързо набира популярност след забраната на TikTok и през декември се превърна в еднорог след кръг от финансиране с участието на Google Inc. и Mithril Capital на милиардера Питър Тийл.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:47 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Социални мрежи виж още

Коментари

Финанси виж още