IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Диагнозата на Тръмп причини главоболия и на Twitter

След като скръцна със зъби на желаещи смъртта на президента, платформата бе обвинена в двоен стандарт

09:33 | 05.10.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: &nbsp;David Paul Morris/Bloomberg</em></p>

Снимка:  David Paul Morris/Bloomberg

Положителният резултат от теста за коронавирус на президента на САЩ Доналд Тръмп предизвика лавина от коментари на потребители на Twitter по целия свят.

Сред тях имаше не само пожелания за възстановяване, немалко потребители пожелаха президентът на САЩ да умре, или завоалирано, или директно, пише в. Guardian.

Туитовете станаха толкова широко разпространени, че услугата за кратки съобщения беше принудена да се намеси в дискусията и да напомни на потребителите си, че не разрешава туитове, пожелаващи някому мърт, сериозно нараняване или заболяване. Туитовете, които нарушават тази политика, трябва да бъдат премахнати, заяви Twitter в петък. Компанията обаче даде ясно да се разбере, че това не означава автоматично спиране на акаунта.

Изявлението, споделено повече от 18 000 пъти, предизвика критики от много потребители, които заявиха, че самите те са били обект на подобни злоупотреби, но не са получили подкрепа от платформата. 

Някои от тях директно обвиниха Twitter в двоен стандарт, включително режисьорката Ава ДуВернай и авторката на детски книги Малори Блекман. Блекман пише, че е получавала заплахи за смърт в Twitter в продължение на седмици, без платформата да се намесва.  

Блекман, авторът на поредицата Noughts & Crosses, написа в Twitter: „Седмици на смъртни заплахи и сериозни заплахи срещу моето семейство ... доведоха до това, че Twitter просто изнерви всички”. 

По-рано говорител на Twitter поясни пред Guardian, че политиката на социалната медия е в сила от април и се прилага за всички потребители, а не само за Тръмп.

ДуВернай пита обаче реторично: „Това важи ли и за чернокожите и за жени, които отдавна са и продължават да бъдат тормозени и заплашвани с атаки и смърт на тази платформа, или не? Мисля, че не. Защото виждам, че същите тези акаунти все още са налични. Все още причиняват вреда”, пише още тя.

Футболният коментатор и бивш играч на Англия Гари Линекер се усъмни дали политиката стигна достатъчно далеч. „Простете ми, че съм малко невежа, но със сигурност ако пожелаеш сериозно увреждане, фатална болест или смърт на някого, то това трябва автоматично да означава спиране“, каза той.

Говорител на Twitter пояснява: „Нашата единствена цел е да подобрим здравословното състояние на публичния разговор, включително да гарантираме безопасността на хората, които използват нашата услуга. Злоупотребата и тормозът нямат място в Twitter и имаме въведени политики - които се отнасят за всички и навсякъде - които се отнасят до злоупотребите и тормоза и изпозване на речта на омраза. Ако установим акаунти, които нарушават тези правила, ще предприемем мерки”.

По-рано говорител каза и пред Motherboard, че някои акаунти са били закрити.

Отделно помощник на кандидат-президента на демократите Джо Байдън каза пред New York Times, че кампанията му ще премахне негативните за Тръмп реклами след новината за болестта му.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:48 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Социални мрежи виж още

Коментари

Финанси виж още