IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Facebook блокира профили на привърженици на Болсонаро

Акаунтите са били блокирани поради твърдения, че са нарушили законите за речта на омразата

21:28 | 02.08.20 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp; EPA/Julien de Rosa</em></p>

Снимка:  EPA/Julien de Rosa

Най-голямата в света социална мрежа Facebook заяви през уикенда, че е блокирала част от глобалните профили в своята интернет платформа, които се контролират от привърженици на президента на Бразилия Жаир Болсонаро, замесени в разпространение на фалшиви новини и реч на омразата.

Решението е факт само ден, след като социалната медия беше глобена за неспазване на заповедта на Върховния съд на Бразилия да предприеме такава мярка, съобщава Ройтерс.



Акаунтите са били блокирани поради твърдения, че са нарушили законите за речта на омразата.

Говорител на Facebook заяви, че решението е "крайно" и "заплашва свободата на изразяване извън юрисдикцията на Бразилия", но подчерта, че компанията се е съобразила със съдебното решение.

"Като се има предвид заплахата от наказателна отговорност към местен служител, към този момент ние не виждаме друга алтернатива, освен да се съобразим с решението, като блокираме акаунтите в глобален мащаб, докато обжалваме решението на Върховния съд“, заяви говорителят на водещата в света социална медия.

В четвъртък съдия Александър де Мораес постанови, че Facebook и Twitter не изпълняват съдебното разпореждане за блокиране на дадени профили в социалните медии, тъй като са блокирани акаунти само в рамките на Бразилия, но остават достъпни с чужди IP адреси.

С оглед на това в петък той реши, че Facebook трябва да плати глоба в размер на 1,92 милиона реала (около 367 710 долара) за неспазване на съдебното разпореждане и може да се изправи пред допълнителна глоба от по 100 000 реала на ден, ако не блокира въпросните акаунти в световен мащаб.

Преди да бъде обявена глобата, Facebook заяви в петък, че ще обжалва решението. Най-голямата в света социална мрежа посочи, че спазва законите на страните, в които работи, но че "бразилското законодателство признава границите на своята юрисдикция“.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:59 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Социални мрежи виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
Petar2015
преди 3 години
Аха, значи в Бразилия са приели Закон (!) против "речта на омразата". Кои думи са забранени да се използват според този закон?Ако се съди по размера на глобата (на ден!), излиза че да кажеш че мразиш някого е много по-сериозно нарушение, от нанасянето на телесна повреда.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още