IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Facebook и Twitter подкрепиха Apple в битката ѝ срещу ФБР

Полицията в Ню Йорк не може да разкрие десетки престъпления заради това, че не може да получи достъп до кодираната информация в смартфоните iPhone

10:06 | 19.02.16 г.
Автор - снимка
Създател
Facebook и Twitter подкрепиха Apple в битката ѝ срещу ФБР

Социалните мрежи Facebook и Twitter подкрепиха Apple в отказа ѝ да помогне на ФБР да разкодира телефона на един от терористите, участвали във въоръженото нападение в Сан Бернардино (Калифорния), където през декември бяха убити 14 души, предаде Ройтерс.

„Ние ще продължим да се борим срещу исканията към високотехнологичните компании да отслабят защитните си системи", посочи в изявление Facebook. "Тези искания създават опасен прецедент и пречат на усилията на компаниите да защитят своите продукти", отбеляза представител на социалната мрежа. От Facebook подчертаха, че компанията "осъжда тероризма" и "цени работата на правоохранителните органи" в защита на гражданите. 

Twitter също подкрепи решението на Apple да отхвърли нареждането на американски съд да даде достъп на ФБР до кодираното съдържание на iPhone на един от терористите. От Twitter не направиха специално изявление, но изпълнителният директор на компанията Джaк Дорси написа в туит: "Ние подкрепяме Apple и Тим Кук и благодарим за неговото лидерство".

В сряда вечерта изпълнителният директор на компанията Тим Кук публикува отворено писмо, в което разяснява причината за отказа на фирмата му да бъде създадена т. нар. „задна вратичка" в софтуера, от който потребителите да бъдат следени по-лесно. То е в отговор на решение на областния съд в Лос Анджелис, който нареди на Apple да помогне на ФБР в разследването на терористичния акт.  

В писмото Кук обяснява, че компанията му е напълно отворена за съдействие и до момента е помагала в разследването, като нейни инженери са давали съвети на службата за това как да процедират в него. Искането за създаването на „задна вратичка”  в софтуера обаче е прекалено според Кук.

По този начин сигурността на данните, доверието между компаниите производители и клиентите им ще бъде напълно компрометирано и конфиденциалността на потребителските данни ще бъде нарушена, смята той.

Тим Кук отказа да съдейства, като заяви, че Apple няма да прави нова версия на iOS, в която да премахне някои от най-важните функции, като използва тoва за разбиване на телефона на терориста в случая, но и на всеки друг потребител, към който агенцията има интерес. Притесненията на Кук са, че веднъж създаден, подобен код може да се използва и в много други случаи. 

Полицията в Ню Йорк не може да разкрие десетки престъпления заради това, че не може да получи достъп до кодираната информация в смартфоните iPhone на Apple, заявиха пък официални представители на полицията и прокуратурата на най-големия мегаполис в САЩ на пресконференция в четвъртък.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:47 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Социални мрежи виж още

Коментари

Финанси виж още