IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Facebook обмисля промени по Libra, за да отговори на опасенията

Новата идея е Libra да се превърне по-скоро в мрежа за разплащания с различни валути

11:12 | 04.03.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Johannes Berg/Bloomberg</em></p>

Снимка: Johannes Berg/Bloomberg

Facebook и нейните партньори обмислят промени по проекта за дигитална валутата Libra, така че мрежата да приема множество валути, включително такива, идващи от централните банки. Усилията имат за цел да успокоят регулаторите по света и да възродят плана, предава Bloomberg.

Когато Facebook обяви плана си за Libra, тя заяви, че възнамерява да създаде единна глобална дигитална валута. Всички, особено онези 1,7 млрд. души, които нямат банкови сметки, ще могат да изпращат пари навсякъде по света срещу малка комисионна, а това ще случва толкова лесно, колкото изпращането на съобщение.

Осем месеца по-късно, след като идеята се сблъска с вълна от недоволство, Facebook и Libra Association (консорциумът, който стои зад дигиталната валута) търсят начин за възраждане на проекта, твърдят трима източници, запознати с плановете. Сега планът е за ползване на Libra по-скоро като мрежа за разплащания, която може да работи с множество криптовалути, допълват двама от източниците.

В това число влизат и тези от централните банки и подкрепяни от щатския долар, еврото или други валути. Скоро асоциацията ще представи отново Libra, коментират източниците, пожелали да останат анонимни, тъй като редизайнът е плаващ, а планът може да се промени.

Мечтата за единна глобална дигитална валута не е мъртва, твърди един от източниците. Новият план може да е развитие, а не отказване от първоначалната визия, допълва източникът.

Ако обновената Libra стане предимно мрежа за разплащания, а не единна дигитална валута, американските потребители могат да не видят голяма разлика между Libra и сегашните разплащателни системи, като тази на PayPal Holdings или предложенията на редица финтех стартъпи.

Facebook твърди, че „остава напълно ангажирана с проекта“.

Повече новини за технологии можете да научите от видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:25 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Социални мрежи виж още

Коментари

Финанси виж още