Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Социални мрежи

Facebook официално стъпва на криптопазара с валутата си Libra

Libra ще бъде известна като стейбълкойн – дигитална валута, която е поддържана от утвърдени правителствено подкрепени валути и ценни книжа

Facebook официално стъпва на криптопазара с валутата си Libra

Снимка: Архив Ройтерс

Facebook разкри плановете си за нова криптовалута, с която социалната мрежа се надява, че един ден ще се търгува в глобален мащаб подобно на американския долар, пише Bloomberg.

Новата валута, наречена Libra, ще стартира през следващата година и ще бъде известна като стейбълкойн – дигитална валута, която е поддържана от утвърдени правителствено подкрепени валути и ценни книжа. Целта е да се избегнат големите колебания в стойността, така че Libra да може да се ползва за всекидневни трансакции по начин, по който по-волатилните криптовалути като биткойн не могат.

Libra е кулминацията на продължилите година усилия за създаване на лесен начин потребителите на Facebook да изпращат и получават пари чрез чат услугите на компанията. Личните чатове са един от най-бързо развиващите се продукти на Facebook, а главният изпълнителен директор Марк Зукърбърг се възползва от това, като интегрира всички чат продукти на организацията, така че да позволи на потребителите да комуникират с различните приложения.

Фокусът в тази посока идва в момент, в който растежът на броя потребители на социалната мрежа не расте в някои от основните пазари, а регулаторите изразяват недоволството си от честите неуспехи на Facebook в опазването на личните данни. Разплащанията са потенциален начин за превръщането на чатовете в бизнес, който да допълва рекламните операции на Facebook, които генерират по-голямата част от приходите ѝ.

Още по темата

За да се доближи до приемането и използването на долара, Libra ще трябва да си спечели масовото доверие. Така че Facebook и нейните партньори следват стъпките на представяне на по-стари валути.

„Вместо да подкрепяме Libra със злато, тя ще бъде подкрепена от колекция от ниско волатилни активи, като банкови депозити и краткосрочни държавни ценни книжа във валути от стабилни и уважавани централни банки“, посочват компании.

Facebook пази тайната около своите крипто планове от повече от година, макар че доста медии писаха по темата.

Ръководител на блокчейн екипа на Facebook е Дейвид Маркъс. Преди той стоеше начело на Facebook Messenger. По думите на Маркъс Facebook планира да изгради нов дигитален портфейл в Messenger и в другото чат приложение WhatsApp.

Когато Libra стартира официално, валутата и дигиталният портфейл ще улеснят хората да изпращат пари до приятели, семейство или компании през приложенията. Libra ще работи с блокчейн технология, което ще елиминира рисковете при трансакциите. Facebook е създала отделно звено, наречено Libra, което е заето с портфейла и се фокусира върху блокчейн усилията на организацията.

По статията работиха: Елена Кирилова, редактор Петър Нейков

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (4)

2
 
2
 
4
Sakamano до: Sokratus
преди 1 месец
Аз например съм доста скептичен за криптовалута обезпечена с активи. Ако Libra действително се наложи като популярно платежно средство, според мен в един момент ще трябва да се откаже от обезпечението. Просто ще става все по-трудно и скъпо да се поддържа обезпечение за бързо увеличаващата се маса койни. Досега е правен не един опит за създаване на стейбълкойн, някои частично успешни, но нито един с мащабите на проекта на Фейсбук.
2
 
2
 
3
michaelis12 до: Sokratus
преди 1 месец
...правилното решение - всяка валита трябва да има активи срещу нея!
Следващият ход ще е виртуална банка! ..
-----------------------------------------------------
ми дат кажа не е лошо само че всеки да си прай собствена виртуална банка ЕТ и собствени виртуални пари, които неща ше стоят на собствен хардуер който няма да е нужно да седи 24ч. у нета да ми го хакват NSA и да ми висят у "облаците" т.е. всеки си е издател на тва дет може да представи като услуга и работна единица ... Ок тогава нема да се зависими от ФЕД МЕД ЕЦБта и Фейсбокклуци .... И минааме на бартер в модерна форма без разните му банкстери и Цукеровци ....
6
 
9
 
2
преди 1 месец
Много добър ход на Facebook!
Видяли са къде е недостътъка на криптовалутите - емитирането на пари и са взели правилното решение - всяка валита трябва да има активи срещу нея!
Следващият ход ще е виртуална банка!
;)
7
 
16
 
1
преди 1 месец
още бая държави ше забранят фейссбоклукка ми се стуа .... то са прай проблеми, а с тва още повече, мммм аре нема нужда .... :))

Още от Социални мрежи
Чад вдигна забраната си над социалните мрежи