Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Социални мрежи

Facebook отнесе глоба от 500 хил. паунда във Великобритания

Причината е участието на социалната мрежа в скандала с Cambridge Analytica

Facebook отнесе глоба от 500 хил. паунда във Великобритания

Снимка: Ройтерс

Британските власти налагат глоба в размер на 500 хил. лири на американския технологичен концерн Facebook Inc. заради участието на компанията в скандала с Cambridge Analytica. Това, разбира се, не е голяма сума за компания, която през миналата година генерира приходи в размер на почти 13 млрд. долара.

Глобата е по-специално за две нарушения на Закона за защита на данните. Службата на комисаря по информацията (ICO) е заключила, че Facebook не е успяла да защити информацията на своите потребители и не е прозрачна за това как тези данни са събрани от други лица.

„Facebook не успя да предостави видовете защита, които се изискват съгласно Закона за защита на данните", казва британският комисар по защита на информацията Елизабет Денъм, цитирана от The Guardian.

„Глобите и наказателните преследвания наказват лошите актьори, но истинската им цел е да променят и възстановят доверието в нашата демократична система", пояснява тя.

Още по темата

През първото тримесечие на 2018 г. Facebook е генерирала приходи в размер на по 500 000 паунда на всеки пет минути и половина. Заради времето, в което са станали нарушенията, ICO заяви, че не е в състояние да наложи санкциите, въведени от новия европейски регламен GDPR, който ограничава глобите на по-високо ниво от 20 млн. евро или 4% от световния оборот - в случая с Facebook - 1,9 млрд. долара. (1,4 млрд. паунда). Ограничението от 500 000 паунда е определено от Закона за защита на данните от 1998 г.

Главният директор по сигурността на Facebook Ерин Игън признава, че компанията не се е справила добре. „Както казахме по-рано, трябваше да направим повече, за да разследваме твърденията за Cambridge Analytica и да предприемем действия през 2015 г. Работихме тясно с ICO в разследването на казуса с Cambridge Analytica, точно както го правим с властите в САЩ и други страни. Преглеждаме отчета за глобата и скоро ще отговорим на ICO".

Проучването, описано от Денъм като „най-важното разследване, което ICO някога е предприемала", също така доведе до изпращането на предупредителни писма до 11 политически партии - всяка партия Обединеното кралство с депутат в Камарата на общините към март 2017 г., като е започнало разследването. Те трябва да се съгласят с одита на комисията.
 

По статията работиха: Бойчо Попов, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Социални мрежи
Twitter се задейства преди изборите за Европейски парламент