Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Социални мрежи

Facebook придоби компанията за картографиране Mapillary

Компанията ще може да ползва софтуера на шведската фирма в помощ на своя Marketplace

Facebook придоби компанията за картографиране Mapillary

Снимка: Johannes Berg/Bloomberg

Facebook придоби шведската компания Mapillary, разработваща технология за картографиране, като събира снимки от десетки хиляди хора, за да изгражда потапящи и актуални карти, твърдят компаниите, цитирани от Ройтерс.

Главният изпълнителен директор на Mapillary Ян Ерик Солем, който основава базирания в Малмьо стартъп, след като напуска Apple през 2013 г., твърди, че технологията на компанията ще бъде използвана в помощ на продукти като Facebook Marketplace и доставянето на данни за хуманитарни организации.

Още по темата

Солем е продал стартъпа си за лицево разпознаване Polar Rose на Apple през 2010 г.

Facebook потвърди новата сделка, но отказва да разкрие при какви условия е сключена. Mapillary не е отговорила веднага на запитването за коментар.

Mapillary има за цел да реши най-скъпите проблеми в картографирането – картите да се поддържат актуални с „данни за улиците“, като знаци, адреси и друга информация, която може да бъде научена на самия път.

Но компании като Apple и Google на Alphabet решават проблема, като изпращат свои коли, екипирани с камери и други сензори, за да събират кадри.

Mapillary получава снимки от външни за организацията хора, като фотографии, направени със смартфони и други камери и използва специална технология, чрез която ги обединява заедно, създавайки 3D карта.

Мнозина смятат, че ключът към технологията за самоуправляващи се коли, е именно това, макар че говорителят на Facebook заяви, че освен това би подчертало продуктите на Facebook, които са в процес на развитие, като очилата за добавена реалност и тези за виртуална реалност.

По статията работиха: Елена Кирилова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Социални мрежи
Facebook ще позволи на служителите си да работят от вкъщи до юли 2021 г.