IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Facebook разочарова рекламодателите с грешно измерване на видео гледаемост

Новините са сериозен удар за технологичния гигант, който се хвалеше с резкия ръст на гледаемостта на видеата през последните години

19:49 | 23.09.16 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Големите купувачи на реклама и маркетинговите компании са недоволни от Facebook, след като разбраха, че технологичният гигант доста е надценил времето, което потребителите прекарват в гледане на видеореклами. Грешната преценка обхваща период от две години, съобщава Wall Street Journal, позовавайки се на свои източници.

Преди няколко седмици Facebook съобщи в пост в раздела „Помощ за рекламодателите“ (Advertiser Help Center), че данните за средното време, през което потребителите гледат видео реклами, са били изкуствено завишени, тъй като в сметките влизала гледаемостта от над 3 секунди. Технологичният гигант обяви, че въвежда нова система за измервания, за да поправи проблема. 

Рекламната агенция Publicis Media е била информирана от Facebook, че първоначалният метод вероятно изкуствено е завишавал времето на гледаемост с между 60 и 80%. Това се казва в писмо на Publicis, разпратено до клиентите ѝ в края на август.

През 2015 г. Publicis e купила реклами от името на свои клиенти на стойност около 77 млрд. долара, сочат данни на компанията за проучвания Recma.

В петък Facebook поднесе своите извинения. „Метриката трябваше да отразява общото време, прекарано в гледане на видео, разделено на броя потребители, гледали това видео. Тя обаче не отразява това“, казва Дейвид Фишер, вицепрезидент на компанията за бизнес и маркетинг партньорства. „Макар че това е само една от много метрики, която се следи от маркетолозите, приемаме грешката си сериозно“, написа той в пост в профила си.

Новините са сериозен удар за технологичния гигант, който се хвалеше с резкия ръст на гледаемостта на видеата през последните години, посочва WSJ. Заради грешно пресметнатите данни маркетинг специалистите може да се оценили грешно представянето на видео рекламите, за които те са платили на Facebook през последните две години. Освен това тези данни вероятно са повлияли на решенията колко средства да се заделят за видео реклама в популярната социална мрежа и колко – за реклама в други платформи, като YouTube, Twitter или телевизии.

Към 19:50 часа българско време акциите на компанията поевтиняват с 1,3%.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:07 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Социални мрежи виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
deant
преди 7 години
това си е една измама, за сметка на рекламодателите. И честно казано хак да им е! С тея рклами набутани във всичко скъсаха нервите на потребителите. Всичко взе да става от нахално по-нахално. Затова потребители ползват блокировачи на реклами и затова и бойкотират точно тези най-нагли рекламодатели. И хич не ми пука за facebook. Ако фалират без да показват тея досатни реклами - ми да фалират, няма да е края на света!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 0
DutyFree
преди 7 години
Ади, ве И КАК ГО ПРЕЦЕНИ ТОВА, ОСОБАТА ТИ ???? Смешно е колко сте забъркани в новата свободна реалност!!???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 3
0pk
преди 7 години
Е то цялата им икономика е грешно измерена на тия. Ама ти плувай Петка, не е риба, хахаха
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още