Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Социални мрежи

Facebook ще позволи работата от вкъщи за постоянно

Компанията се насочва към промени, свързани с работната култура

Facebook ще позволи работата от вкъщи за постоянно

Снимка: David Paul Morris/Bloomberg

Facebook ще възприеме работата от дистанция за постоянно, дори и след като бъдат вдигнати мерките, свързани с Covid-19, обяви главният изпълнителен директор на компанията Марк Зукърбърг. Това ще ускори географската диверсификация в технологичния сектор, далеч отвъд дома на социалната мрежа в Силициевата долина, предава Ройтерс.

Зукърбърг заяви, че през юли най-голямата социална мрежа в света ще започне „агресивно да набира кадри от дистанция“, като очаква около половината от работната сила евентуално да върши работата си извън офисите на Facebook в следващите 5 до 10 години.

Компанията ще има „по-премерен подход“ към настоящите си служители, на база функциите, които изпълняват, и предишното им представяне, допълва той. Зукърбърг постави краен срок от януари 2021 г. служителите да уведомят компанията за новите си локации с данъчни цели.

Това е най-значителният подобен ход от технологичен гигант във връзка с това как ще изглежда работната култура в света след коронавируса.

Още по темата

Решението следва новината, обявена по-рано този месец от конкурента Twitter и компанията за разплащания Square, които са ръководени от Джак Дорси. Това бяха първите технологични компании, които позволиха работата от дистанция за постоянно.

Facebook е значително по-голяма компания, с близо 50 хил. служители, и отиде по-далеч в предложенията за създаване на нова структура за работа от вкъщи. Решението вероятно ще има силно отражение върху района на Сан Франциско, където бързият растеж на технологичната индустрия засегна сериозно регионалната инфраструктура.

Facebook, която вече заяви, че ще се придържа към плана си да наеме 10 хил. инженери и продуктови служители тази година, също така ще изгради три нови „центъра“ в Атланта, Далас и Денвър, където работещите от дистанция в тези райони ще могат да се появяват понякога.

„Това не са задължителни офиси“, коментира Зукърбърг, а по-скоро компанията иска да създаде „някакъв вид физическо пространство“, което да събира общността ѝ.

Общият ефект върху разходите от работата от дистанция не е ясен, посочва главният изпълнителен директор. Спестяванията, свързани с имоти, храна и разходи за труд, отчасти ще бъдат компенсирани от допълнителните разходи за пътувания и логистика, свързани с работата от вкъщи.

Зукбърбърг заяви, че компанията е ангажирана да запази сегашните си офиси, които включват огромната централа в Менло Парк, създадена от архитекта Франк Гери.

По статията работиха: Елена Кирилова, редактор Миглена Иванова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Социални мрежи
86% от енергията, която Facebook е ползвала през 2019 г., е възобновяема