Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Социални мрежи

Facebook спечели временно блокиране на исканията на ЕК за данни

Общият съд на ЕС прекрати исканията на ЕК за предаване на информация, включително такава, която според Facebook е „силно чувствителна лична информация“

Facebook спечели временно блокиране на исканията на ЕК за данни

Снимка: Bloomberg L.P.

Facebook спечели временно спиране на исканията от Европейската комисия за предоставяне на голямо количество данни – потенциална пречка пред антитръстовите дела срещу американския технологичен гигант.

Общият съд на ЕС прекрати исканията на Европейската комисия за предаване на информация, включително такава, която според Facebook е „силно чувствителна лична информация“, се разбира от две решение с дата 24 юли, съобщава Bloomberg.

Още по темата

В понеделник стана ясно, че социалната мрежа е завела дело срещу ЕК на 15 юли, оспорвайки искането на блока за предоставяне на информация и имейли на нейни служители заради „изключително широкообхватното естество“ на исканията. Също така е подала и две заявления за прекратяване на исканите данни.

ЕС води разследване срещу платформата за продажби на социалната мрежа и това как тя използва данните от приложенията си. Това е едно от няколко дела за справедлива търговия срещу интернет компании. Други обекти на мерки от страна на ЕС са също Amazon и Amazon. Регулаторите в блока могат да поискат от компании да предоставят документи с посочени в тях съответни ключови думи, а ако не го направят са застрашени от глоби.

Съдът посочва в решението си от 24 юли, че макар искането на ЕС за предоставяне на данни „неминуемо може да включва лична информация“, то е важно да се гарантира правилното й обработване, особено когато информацията „на пръв поглед“ не изглежда да има връзка с разследвания от комисията въпрос.

Съдът ще трябва да разгледа с какви защитни механизми разполага ЕК, посочва Марк ван дер Вуде, председател на съда, в решението. Предварително прекратяване на искането на ЕК е необходимо, „за да се предотврати ситуация, при която материалите под въпрос са оповестени в нарушение на фундаменталното право на поверителност“, посочва още той.

От Facebook отказаха коментар, а говорител на комисията не отговори на запитване за позиция по въпроса.

Повече новини за технологии можете да научите от видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

гледано: 2716   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
0 гласа

По статията работиха: Елена Илиева, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Социални мрежи
Италия нареди на TikTok да блокира потребители в страната с непотвърдена възраст