IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Google+ ще бъде спряна по-рано от предвиденото

Нов пробив в сигурността на данните е засегнал 52,2 млн. потребителски акаунта

08:42 | 11.12.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Технологичната компания Google на Alphabet обяви, че ще спре своята социална мрежа Google+ през април, четири месеца преди предварително планираното, след като откри софтуерен проблем за втори път тази година. Той е позволил на партньорски приложения да имат достъп до личната информация на потребителите, предава Ройтерс.

И все пак Google заяви в публикация в блога си, че не е открила никакви доказателства други приложения да са достъпвали данните, включващи име, имейл, пол и възраст, като са се възползвали от най-новия бъг. Той е засегнал 52,2 млн. акаунта в Google+, включително тези на някои бизнес клиенти, в рамките на шест дни, след като беше обявен миналия месец, признава компанията.

Разкритията бяха направени ден преди главният изпълнителен директор Сундар Пичай да свидетелства пред властите в САЩ във връзка с практиките на Google за събиране на данни. Някои американски депутати от двете основни политически партии призоваха за нова регулация във връзка с опазването на личните данни, за да се постигне по-добър контрол над Google, Facebook и други големи технологични компании.

През октомври Google заяви, че ще закрие потребителската версия на Google+ през август 2019 г., защото ще бъде твърде голямо предизвикателство да запази непопулярната услуга. Същевременно тя посочи, че данните от профилите на до 500 хил. потребители са били изложени на вниманието на партньорски приложения заради проблем, който е съществувал повече от две години.

Приложения, които ползват данни от Google+, за да персонализират собствените си услуги с потребителска оторизация, ще загубят достъпа си за 90 дни, посочва компанията.

Разработването на Google+ за компании ще остане фокус на американската корпорация, допълни тя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:54 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Социални мрежи виж още

Коментари

Финанси виж още