IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Графика на деня: Еволюцията на социалните мрежи

Трудно е да си представим, че социалните медии се превръщат в такава широка екосистема за по-малко от 10 години

15:55 | 01.08.17 г.
<p>
	<em>Снимка: pixabay.com</em></p>

Снимка: pixabay.com

Трудно е да си представим, че социалните медии се превръщат в такава широка екосистема за по-малко от 10 години, коментира VisualCapitalist.

Невероятният растеж на тази вселена от социални медии може до голяма степен да бъде отдаден на успеха на Facebook, който наскоро отчете рекордните 2 млрд. активни потребители на глобалнo ниво. Разбира се, има и много други платформи, които са помогнали да се изгради тази основа – имена като YouTube, Messenger, WhatsApp, LinkedIn, Reddit, Twitter, Snapchat и Instagram създават мощна база, на която да се включат нови приложения и приставки.

Към настоящия момент предприемачите могат да използват тази основа, за да изградят нови клонове на мрежата от социални мрежи, които са както вълнуващи, така и разнообразни. Приложенията в тези ниши помагат да се улесни сътрудничеството на работното място, събитията на живо, запознанствата, работата в мрежа, потребителските оценки, маркетинга на базата на местоположението, стрийминга на живо, сесиите с въпроси и отговори към експерти и много други функции – а екосистемата продължава да се разширява и умножава всеки ден.

Всъщност версията на графиката най-долу е петият вариант, откакто концепцията бива представена за пръв път през 2008 г. А това е първият вариант на тази графика именно от същата година:

Conversation Prism from 2008

Освен че можем да си припомним грозните, стари лога на социалните медии, графиката е интересно завръщане в миналото. Тя ни помага да видим еволюциите на социалните медии и ни припомня, че новите попълнения в екосистемата могат да се превърнат в огромен успех.

През 2008 г., например, LinkedIn е вписана като „нишова мрежа“. В онзи момент, разбира се, е трудно да си представим, че LinkedIn ще има потребителска база от 500 млн. професионалисти и ще бъде продадена на Microsoft за 26,2 млрд. долара в едно от най-големите придобивания на компанията за всички времена.

Има и други носталгични примери в списъка. Днешната Ask.com е наследник на търсачката Ask Jeeves, създадена през 1996 г., а hi5 бе втората по големина социална мрежа в света през 2007 г. след MySpace.

(За по-голям вариант на графиките, кликнете върху тях.)

A Stunning Visual Map of the Social Media Universe

Други графики можете да видите тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:41 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Социални мрежи виж още

Коментари

Финанси виж още