IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

И Илон Мъск продава свой туит като незаменяем токен

Наскоро лидерът на Twitter продаде своя първи туит в платформата

21:30 | 16.03.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Liesa Johannssen-Koppitz</em></p>

Снимка: Liesa Johannssen-Koppitz

Милиардерът предприемач Илон Мъск продава скорошен свой туит като незаменяем токен (NFT), пише CNBC.

„Продавам тази песен за NFT-та като NFT”, написа Мъск в Twitter в понеделник.

 

В публикацията главният изпълнителен директор на SpaceX и Tesla е вградил кратка техно песен с текст, включващ NFT и темата, че „компютрите никога не спят“. Също така е включено и футуристично видео, в което се вижда статуетка, наречена „Vanity Trophy”, на чийто връх е изписано NFT. В основата пък се вижда надписът “HODL” – намигване към термин, популярен в  крипто общността, който визира задържането на токена, вместо продажбата му.

NFT-тата са уникални токени, които се използват, за да представляват дигитални активи, включително снимки и видеоклипове. Те могат да се купуват и продават подобно на физически активи.

Туитът на Мъск е предложен за продажба във „Valuables” – платформа, пусната от социалната мрежа Cent и основаваща се на блокчейн технология. Най-високата оферта до този момент е на Сина Естави, главният изпълнителен директор на Bridge Oracle, и е на стойност 1,12 млн. долара, показва уебсайтът.

Според „Valuables” самият туит „ще продължи да живее живота си в Twitter”, но онзи, който спечели наддаването, ще притежава незаменяемия токен, „подписан и верифициран от създателя“, в случая – Илон Мъск.

Мъск не е първият основател на компания, който прави нещо подобно.

Главният изпълнителен директор на Twitter и Square Джак Дорси наскоро продаде първия си туит като NFT именно през „Valuables”. През март Дорси заяви, че всички постъпления от продажбата ще бъдат конвертирани в биткойн и дарени на GiveDirectly – организация, която помага на живеещите в бедност в Африка.

Естави се оказа и наддалият най-висока сума за туита на Дорси. Той го придоби за 2,5 млн. долара.

Подобно на Дорси, Мъск подкрепя криптовалутите, а под негово ръководство Tesla похарчи 1,5 млрд. долара за биткойни през февруари. От месеци предприемачът също така туитва редовно за доджкойна – криптовалута, създадена на шега.

Представителите на Мъск и Естави не са отговорили веднага на запитванията за коментар, отправени от CNBC.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:50 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Социални мрежи виж още

Коментари

Финанси виж още