Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Социални мрежи

И технологичните лидери осъдиха полицейското насилие в САЩ

Нуждаем се от справедлив за всички свят, твърди Тим Кук. Facebook ще отдели допълнителни 10 млн. долара за групи, работещи по расовата справедливост

И технологичните лидери осъдиха полицейското насилие в САЩ

Главният изпълнителен директор на Apple Tим Кук. Снимка: Simon Dawson/Bloomberg

След като през последните дни редица мениджъри и изпълнителни директори на корпорации реагираха и публично коментираха разширяващото се насилие в САЩ след убийството на афроамериканец от полицай, сега и технологичните лидери вземат думата.

В писмо до служителите си главният изпълнителен директор на Apple Тим Кук осъди убийството на Джордж Флойд и призова за създаването на „по-добър, по-справедлив свят за всички“.

„Не можем да имаме общество, което да празнува, освен ако не можем да гарантираме освобождаването от страха за всеки човек, който даде на тази страна своята любов, труд и живот“, каза Кук.

Той признава също, че расовата несправедливост съществува в САЩ, включително в „нашата система на наказателно правосъдие“ и „в непропорционалния брой на заболяванията в общностите на чернокожите“, както и поради икономическото неравенство и различията в образователните възможности.

Още по темата

„Това болезнено минало съществува и днес - не само под формата на насилието, но и в ежедневното преживяване на дълбоко вкоренената дискриминация. Виждаме го в нашата система на наказателно правосъдие.... Докато нашите закони се промениха, реалността е, че законово гарантираните защити все още не се прилагат универсално“, пише Кук.

„За всички наши колеги, които са наранени в момента, моля, знайте, че не сте сами и имаме ресурси, които да ви подкрепят. По-важно е от всякога да си говорим един с друг и да намерим изцеление за цялото ни общество“, пояснява още той.

Главният изпълнителен директор на Apple цитира и думите на Мартин Лутър Кинг: „Всяко общество има своите защитници на статуквото и своите братства на безразличните, които са прословути, че спят по време на революциите. Днес самото ни оцеляване зависи от способността ни да останем будни, да се приспособим към новите идеи, да бъдем бдителни и да се изправим пред предизвикателството на промяната“.

Писмото на Кук е публикувано часове, след като Apple затвори някои от своите американски магазини, тъй като протестите прераснаха в прояви на насилие през уикенда.

Часове по-късно реакция дойде и от главния изпълнителен директор на Facebook Марк Зукърбърг.

„Болката от последната седмица ни напомня колко път има да извърви страната ни, за да даде свобода на всеки човек - да живее с достойнство и мир. Това отново ни напомня, че насилието, с което чернокожите хора в Америка живеят днес, е част от дългата история на расизма и несправедливостта. Всички ние носим отговорност да създадем промяната“, пише той в постинг в социалната мрежа.

Мениджърът уверява, че компанията му застава редом до афроамериканската общност - и всички, които работят за справедливост в чест на Джордж Флойд, Бреона Тейлър, Ахмад Арбери и твърде много други, чиито имена няма да бъдат забравени.

„За да помогна в тази борба, знам, че Facebook трябва да направи повече, за да подкрепи равенството и безопасността за чернокожата общност чрез нашите платформи. Колкото и трудно бе да го гледам, благодарен съм, че Дарнела Фрейзър публикува във Facebook своето видео за убийството на Джордж Флойд, защото всички ние трябваше да го видим. Трябва да знаем името на Джордж Флойд. Но е ясно, че Facebook има още работа, за да запази хората в безопасност и да гарантира, че нашите системи не засилват пристрастията“, казва още Зукърбърг.

Facebook ще отдели допълнителни 10 млн. долара за групи, работещи по расовата справедливост. „Работим с нашите съветници по граждански права и нашите служители, за да идентифицираме организации на местно и национално ниво, които биха могли най-ефективно да използват средствата в момента“, пояснява още мениджърът.

Протестите избухнаха в градовете в цялата страна след убийството на Флойд, невъоръжен чернокож, от служители на полицията в Минеаполис. В петък Дерек Шовин, бивш полицай в Минеаполис, който беше заснет да натиска с колене врата на Флойд, преди да умре, беше арестуван и обвинен в убийство. Гневър заради убийството на Флойд предизвика протести, сблъсъци с полицията и грабежи в няколко града.   

По статията работиха: Бойчо Попов, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Социални мрежи
Facebook и Snap са водили преговори за придобиване на конкурент на TikTok