IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

И Унгария се готви да погне социалните мрежи

Министърът на правосъдието обяви, че може да има санкции за "системни злоупотреби" със свободата на словото

10:15 | 19.01.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Michael Nagle/Bloomberg</em></p>

Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

Унгарският министър на правосъдието Джудит Варга заяви, че е възможно санкционирането на социални мрежи за това, което тя нарече „системни злоупотреби“ със свободата на словото, предава Ройтерс.

Министърът обяви, че тази седмица ще се срещне с унгарския регулатор по конкуренцията, за да обсъдят потенциалните наказания за, по думите ѝ, нелоялните търговски практики, както и за свикване на заседание на комисията по свобода на словото в цифрова среда.

В рамките на нарастваща вълна от критики, някои държавни служители се оплакват от това, което определят като усилия на социалните мрежи, в това число на Facebook, да ограничат консервативните възгледи в техните платформи.

Премиерът Виктор Орбан превърна обществените медии в Унгария в послушен рупор, а негови съюзници контролират голяма част от частните медии в страната, което позволява неговият дневен ред да бъде показван с предимство.

Но премиерът е изправен пред най-тежкото предизвикателство след десетилетието си на власт - парламентарните избори през следващата година, тъй като се бори с възстановяването от пандемията на Covid-19 и с обединената опозиция. Социологически проучвания показват, че силите се изравняват.

Варга говори за тайни действия на социалните мрежи по ограничаване на видимостта и достъпа до потребителски профили без знанието на потребителите и с политически цели.

„За да намали техния обхват, Facebook също ограничава видимостта на християнски, консервативни, десни мнения. Имам и личен опит с това“, коментира Варга, без да уточнява подробности.

Facebook не е отговорила веднага на запитването за коментар.

Варга има близо 120 хил. последватели във Facebook, а Орбан – над 1 млн., което представлява над 10% от населението на Унгария. Премиерът често използва Facebook, за да обявява правителствени решения за Covid-19 или за икономическата политика.

Говорител на Варга не е отговорил веднага на изпратените по имейл въпроси, искащи повече подробности за обвиненията ѝ, че Facebook ограничава видимостта на нейните публикации.

Варга твърди, че въпросът трябва да бъде регулиран на ниво Европейски съюз, но може да се наложат и по-бързи действия. „Поради системните злоупотреби обаче може да се наложи да се активизираме по-рано“, посочва тя.

Варга направи тези коментари само няколко дни, след като съюзникът Полша също сигнализира за потенциални действия срещу големи технологични компании, а министърът на правосъдието обяви, че фирми, които премахват публикации, които смятат за обидни, могат да бъдат глобявани.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:08 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Социални мрежи виж още

Коментари

Финанси виж още