IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

#IceBucketChallenge завладява САЩ

Шефовете на технологичните гиганти участват в благотворителна инициатива, привличаща вниманието на обществото към "болестта на Лу Гериг"

08:55 | 19.08.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
#IceBucketChallenge завладява САЩ

Социалните мрежи в САЩ  Facebook, Twitter и Сие са завладени в момента от т. нар. предизвикателство "Ice Bucket Challenge". Това е благотворителна инициатива, привличаща вниманието на обществото към "болестта на Лу Гериг", или иначе казано - амиотрофична латерална склероза (ALS).

ALS е неизлечимо засега дегенеративно заболяване на нервната система. Сред известните лица, които вече са полели телата си с кофа ледено студена вода, са и високопоставени мениджъри на технологични гиганти като главния изпълнителен директор на Facebook Марк Зукърбърг, маркетинг директорът на Apple Фил Шилер, главният изпълнителен директор на Microsoft Сатя Надела и шефът на Twitter Дик Костоло, пише Wall Street Journal.

По всичко изглежда, че кампанията не познава граници. От съседите от противоположната страна на улицата, през добре известни спортисти, до изтъкнати актьори - всички участват в предизвикателството. Акцията придобива вирусни размери, тъй като всеки участник има правото след това да определи други лица, които да се измокрят. Тези, които са били номинирани публично, например в Twitter или Facebook, трябва в рамките на един ден да се подложат на ледения душ или да дарят пари за изследвания в областта на заболяването. 

Зукърбърг например е бил призован да участва от губернатора на Ню Джърси Крис Кристи. Впоследствие основателят на Facebook номинира основателя на Microsoft Бил Гейтс, главния оперативен директор на Facebook Шерил Сандберг и главния изпълнителен директор на Netflix Рийд Хейстингс. Фил Шилер пък предава щафетата на главния изпълнителен директор на Apple Тим Кук, а Надела призова към действие главния изпълнителен директор на Amazon Джеф Безос и главния изпълнителен директор на Google Лари Пейдж. 

По правило номинираните отговарят и така темата за ALS получава допълнително внимание. Тъй като много от участниците не само изливат кофата с ледена вода над себе си, но също и даряват пари, критики, че кампанията може да се тълкува само като забавна, засега няма. Асоциацията ALS обяви, че от края на юли досега е получила 4 млн. долара от дарения. Преди година за същия период сумата е била едва 1,1 милиона долара. 

А най-богатият човек в САЩ Бил Гейтс не само приема предизвикателството, отправено му от Зукърбърг, но и постави кампанията в ново измерение. Основателят на Microsoft взема толкова насериозно задачата, че медиите отвъд Океана веднага отбелязаха: "Бил Гейтс изведе #ALSIceBucketChallenge на ново ниво!"

Вместо просто да излее кофа с вода над главата си, както правеха досега всички включени в инициативата, той лично начертава дизайн, а след това и строи цяла поливна система, с помощта на която ефектно изпълнява задачата. След това Гейтс предаде щафетата на директора на Tesla Motors Илън Мъск, на куратора на фонд TED Крис Андерсън и на телевизионния водещ Райън Сикрест. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:04 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Социални мрежи виж още

Коментари

Финанси виж още