Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Социални мрежи

Как Китай забрани Facebook, но го използва за пропагандата си?

Пекин редовно публикува и рекламира съдържание, показващо "щастливия" живот на уйгурите в Синдзян

Как Китай забрани Facebook, но го използва за пропагандата си?

Снимка: EPA/БГНЕС

Facebook е блокирана в Китай, но Пекин е голям потребител на платформата. Той я използва, за да разпространява политическите си идеи сред стотици милиони хора в чужбина, понякога чрез реклами, пише Нюли Пърнел за Wall Street Journal.

Сега част от служителите на Facebook изразяват притесненията си във вътрешните системи за комуникация на компанията и в други дискусии помежду си, посочвайки, че платформата е използвана за разпространение на държавна пропаганда. Те визират спонсорирани публикации от китайски организации, които претендират, че показват етническата мюсюлманска група уйгури и колко добре живее тя в региона Синдзян, твърдят източници, запознати с въпроса.

Още по темата

Съединените щати и някои европейски правителства твърдят, че Пекин извършва геноцид срещу уйгурите, визирайки кампания, която включва политическа индоктринация, масово интерниране и принудителна стерилизация.

Facebook не е определил дали да предприеме действия заради тези опасния, твърдят запознати. Компанията наблюдава как международни организации като ООН реагират на ситуацията в Синдзян, посочва един от източниците. Организацията на обединените нации призова фирмите, които извършват бизнес, свързан със Синдзян, да направят сериозна проверка за опазването на правата на човека в рамките на своите операции.

Говорител на Facebook твърди, че рекламите на Пекин, отнасящи се до Синдзян, не нарушават настоящите правила, стига рекламодателите да следват изискванията на Facebook, когато ги купуват. Компанията посочва, че наблюдава информацията за случващото се в Синдзян, за да знае как да подходи по този въпрос.

Пекин отрича да извършва каквито и да било нарушения на човешките права в Синдзян и твърди, че действията му са необходими за потушаване на терористичните заплахи в неспокойния регион.

Тази година служител на Facebook писа във вътрешна група на служителите мюсюлмани в компанията, наречена Muslim@, за да подчертае, че правителството на Съединените щати е обявило, че отношението на Пекин към уйгурите е геноцид и че Twitter е предприел действия срещу акаунта на Посолството на Китай в САЩ заради туит за уйгурите, който нарушава политиките на социалната мрежа.

„Време е нашата платформа да предприеме действия за борба с дезинформацията относно уйгурския геноцид“, гласи публикацията на служителя на Facebook, видяна от Wall Street Journal. Авторът ѝ определя казаното като „молба към нашето ръководство“.

В публикацията са отбелязани главният продуктов мениджър на Facebook Крис Кокс и главният изпълнителен директор Марк Зукърбърг.

„Благодаря, че ме включихте“, е отговорил Кокс. „Това е особено сериозно. Позволете ми да се консултирам с екипите по интегритета по казуса и ще върна обратна връзка лично и с точния контакт“, посочва той.


Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (6)

0
 
1
 
6
michaelis23 до: bgMan
преди 1 месец
са не ми се слушат приказки че Тромпета бил такъв и онакъв щото 80 млн. гласуваха за него, т.е. фейсбоклуците с врабчо и гогала с оня шеф мангcap немат право да блокират Тромпета, а те го праят от там следва че явно много власт си мислят че имат тия и треа се разглобат по същия начин по който са създадени, защото те не задават тона на музиката колко и да им се иска
0
 
0
 
5
michaelis23 до: bgMan
преди 1 месец
първо няма такова нещо като диктатори, за да е някой сложен някъде като цар значи има силна поддържаща група зад гърба му. Китай и Русия им пречи западната пропаганда на глобалистите, в САЩово дан би да има слобода на изразяване тука дан би да има ее диктатури ли за Сащово и България со се Зашада ?? ми диктатури са, фейсбоклука и врабчо блокираха действащия си президент ало ? начи не Джуджаро не Чайника а Тромпета, дори Иранските мюфтии не блокираха бе тва слобода ли е ми не е диктатура е ... Това блокират Русия и Китай и не само Австралия също ги кара да плащат щот се изживяват като господари технологичните opъфляци да ама до са само греди удрят накрая и Гугъла ше бъде разфасован и точка ....
3
 
2
 
4
bgMan до: michaelis23
преди 1 месец
Както че и всяка нормална държава не би трябвало да има проблеми с истината.
А проблеми с истината имат най- вече диктатори и убийци като управляващите в Китай и Русия. На тях не им пречи само фейсбоклука, пречи им всяка свобода на изразяване, която твърди нещо различно от официалната позиция на управляващите. И както е казано в статията "уж забраняват нещо но не им пречи когато го използват за партийна пропаганда". Тук проблема не е в технологичните гиганти и техните социални услуги.
2
 
1
 
3
michaelis23 до: khao
преди 1 месец
всички събирачи и търговци на лични данни трябва да бъдат забранени и преследвани от закона с най тежки наказания...
--------------------------------------------------------------------
прайлно, фейсбоклука се самопровъзгласява и изживява като институция, но не е такава и няма да стане
2
 
3
 
2
khao до: michaelis23
преди 1 месец
Няма профилна снимка
всички събирачи и търговци на лични данни трябва да бъдат забранени и преследвани от закона с най тежки наказания...

Още от Социални мрежи
Parler се завърна в App Store