Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Социални мрежи

Как технологиите помагат за координацията на глобалните протести?

Според експертите ключовите фактори за популярността на тези методи са бързината и достъпът до повече хора

Как технологиите помагат за координацията на глобалните протести?

Снимка: Justin Chin/Bloomberg

Когато приятелка сподели с Мишел Бърис покана във Facebook да се включи миналата събота в протестна акция в центъра на Вашингтон, тя не се поколеба да се отзове на поканата. Затова си купи от уличен търговец маска с надпис "Животът на чернокожите има значение"и се присъедини към уличното шествие през центъра на столицата под наслов "Няма мир без справедливост".

След края на шествието тя погледна в Instagram и научи, че само през няколко улици се провежда друга протестна демонстрация с каравани. "Тя беше изключително мощна, организирана не само по Facebook, но и по Instagram, - каза Бърис. - Толкова лесно бе да се мобилизират хората", пишат в цитиран от БТА анализ за AP  Ортътей и Аманда Сеиц.

Протестиращите използват различни технологически инструменти, за да организират демонстрации, да правят записи на полицейско насилие и да общуват по време на шествията, обхванали цяла Америка и други страни след смъртта на Джордж Флойд. Тези инструменти включват обезопасени канали за размяна на електронни съобщения, като WathsApp, Signal и Telegram, които кодират съобщенията, предпазвайки ги от шпиони. Тези приложения, наред с други, които позволяват да се прослушват полицейските комуникации и да се записват видеокадри, стават все по-популярни.

Но според експертите ключовите фактори са бързината и достъпът до повече хора. "Възможността да се достигне до възможно най-много хора е критерий номер едно за това коя платформа да се използва", каза Стив Джоунс, медиен изследовател от Университета на Илинойс в Чикаго, който изучава комуникационните технологии.

Още по темата


Това означава, че Twitter, Facebook и Instagram (също притежаван от Facebook) си остават най-лесните начини хората да се организират и да документират масовите протести. Инструментите на Facebook запазват популярността си въпреки многобройните критики заради бездействието на платформата, след като президентът Доналд Тръмп пусна в нея пост, внушаващ, че може да се стреля по протестиращите в Минеаполис.

"Аз не искам да подкрепям или да имам общо с нещо, което може да се окаже някакъв вид подкрепа за Тръмп и неговия изпълнен с омраза позорен брътвеж", каза Сара Уайлдман, която е била на три протестни митинга в Атланта и е използвала само Инстаграм, за да научи къде ще се състоят и да документира демонстрациите, в които е участвала. Според нея на този етап "ползите от Инстаграм са повече от отказа от използването му".

При протестите за граждански права преди половин век, каза Джоунс, беше почти невъзможно да знаеш какво става по време на един протест. "Имаше много слухове, много мълви от типа "Чух да казват". А сега можеш да се свържеш с някого почти на момента", добави той.

Уайлдман каза, че използва функцията за предаване на живо в Instagram, за да е в течение какво става по време на протестите, особено когато протестиращите в задните редици на демонстрацията или шествието не знаят какво става отпред. Веднъж, каза тя, хората започнаха да викат, че полицията използва сълзотворен газ, но се оказа, че не е вярно, и тя успяла да научи това с проверка по Instagram.

Организаторите използват също и приложението Telegram, което позволява частни съобщения да бъдат разпращани едновременно на хиляди хора, създавайки канали (за комуникация) за конкретни градове, по които се актуализира информацията за времето и местата на протестите, както и за това къде полицията извършва арести или се намесва. Един канал за протести по Telegram в Ню Йорк нарасна от 300 абоната в миналия понеделник до близо 2500 към петък.

По време на мирна демонстрация в Провидънс, щата Роуд Айлънд, в петък 32-годишната Анхел Нюман каза, че тя използва главно Instagram и Facebook за организиране (на участията си), докато по-млади хора използват платформата Snapchat. Главният проблем е, че е трудно да се каже кои призиви, изпратени онлайн, са законни. "Това е един от проблемите, които все още не сме решили", каза тя.

Това, че е толкова лесно да се заснеме и да се разпространи видео, също така позволява да се документират инциденти на насилие и само за броени мигове записите да достигат до милиони хора. Именно заснето със смартфон видео на смъртта на Флойд отприщи масовото възмущение, довело до вълната от протести.

Приложения като Signal също се свалят често напоследък, твърди фирмата Аптопиа, която следи такива данни. Само през последния уикенд Сигнал е бил свален 37 000 пъти в САЩ, съобщиха от фирмата. Това е най-големият брой сваляния на приложението при конкретен случаи след появата му през 2014 г. Други приложения за частни съобщения, като Телеграм и Уикър, не са отбелязали подобен ръст на интереса към тях.

Един от новите ползватели е Тоби Андерсън, на 30 г., със смесен расов произход, който също бе сред участниците на демонстрацията в Провидънс в петък. Той каза, че е свалил кодираното приложение Сигнал няколко дни преди това по искане на майка си. Тя е чернокожа американка, която според него се притеснява за сигурността му и затова искала да се погрижи за безопасността на сина с всички възможни средства.

В същото време приложения като "Полис скенър" и "5-0 Полис Скенър", които позволяват на всеки да слуша на живо разговорите между полицаите и чието използване е незаконно в някои щати, са били свалени (от частни мобилни абонати) общо около 213 000 пъти през миналия уикенд, съобщи Аптопиа. Това е ръст от 125 процента в сравнение с по-предишния уикенд и рекорд за тази категория. Друго приложение - Citizen, което изпраща предупреждения в реално време и позволява на ползвателите да предават на живо видеокадри от протестите и от криминални местопроизшествия, е било свалено 49 000 пъти.

Погледнато от обратна страна, Центърът по екстремизъм към Лигата срещу поругаването съобщи в блога си тази седмица, че е констатирал използване на Telegram от бели националисти, опитващи се да провокират безредици по време на протестните акции.

"Някои хора, особено такива, които се опитват да форсират нещата, се радват на перспективата за повече насилие, надявайки се то да доведе до дългоочакваната от тях "расова война", съобщи Лигата преди седмица. - Те проявяват извънредна активност онлайн и призовават другите бели супремасисти да се възползват в максимална степен от възможностите на момента."

Лигата срещу поругаването констатира, че някои участници в една онлайн група по Телеграм са предлагали убийства на протестиращи, след което да се пуснат слухове, в които за смъртта им да бъдат обвинени полицейски снайперисти.

Други искат още повече да бъдат ескалирани междурасовите напрежения. Един ползвател е пуснал пост в канал, наречен Reformthestates (Да реформираме Щатите) по Telgram, два призива с правописни грешки, гласящи: "Сега е време да изострим расовите отношения"и "Слагайте стикери "Животът на чернокожите е без значение", съобщи Лигата. 

/БТА/

По статията работиха: Екип на Investor.bg , редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Социални мрежи
Може да получиш биткойни, ако ползваш Twitter