IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как Зукърбърг отмъкна WhatsApp под носа на Tencent?

Операция попречва на съоснователя на Tencent да сключи сделка за чат приложението

13:49 | 02.07.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Марк Зукърбърг. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Марк Зукърбърг. Снимка: Архив Ройтерс

Добре известен факт е, че социалната мрежа Facebook плати солена сума, за да придобие чат приложението WhatsApp. Но в рамките на този процес главният изпълнителен директор Марк Зукърбърг е успял да изпревари конкурент, който се е разболял, сочи нов анализ на Bloomberg Businessweek.

Tencent, разработчикът на WeChat, е имала интерес към придобиването на WhatsApp в началото на 2014 г. - сделка, която можеше веднага да разшири значително най-популярната технологична платформа в Китай.

Но съоснователят ѝ Пони Ма влиза в болница за операция, което отлага посещението му в Силициевата долина, при което е трябвало да уреди сделката.

Базираният в Калифорния Зукърбърг на момента предлага двойна сума на тази, която Tencent планира да даде за WhatsApp. Така през февруари 2014 г. се стигна до обявяването на сделката.

По това време то изненада мнозина, след като Зукърбърг обяви, че е сключено бързо, по време на вечеря в началото на февруари. Бързите сделки не са нищо ново за изпълнителния директор на Facebook. Компанията успя да договори придобиването на Oculus само за уикенд.

От материала на Bloomberg не се разбира дали Зукърбърг е знаел за намеренията на Ма, както и за неговото състояние. Facebook не е открита веднага за коментар по въпроса.

WhasApp има над 1,2 млрд. потребители месечно, които изпращат по над 50 млрд. съобщения на ден, сочат данни от отчета на Facebook за четвъртото тримесечие.  

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:32 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Социални мрежи виж още

Коментари

Финанси виж още