IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай продължава войната с криптовалутите в социалните мрежи

Няколко акаунта в Weibo бяха блокирани през уикенда от китайските власти

10:58 | 07.06.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Luke MacGregor/Bloomberg</em></p>

Снимка: Luke MacGregor/Bloomberg

Множество свързани с криптовалути акаунти в китайската социална мрежа Weibo бяха блокирани през уикенда, тъй като Пекин засили натиска си върху търговията и добива на биткойни, предава Ройтерс.

Очакват се още мерки, включително обвързване на незаконни криптодейности в Китай по-пряко с наказателното законодателство на страната, твърдят финансов регулатор и анализатори.

През май Държавният съвет на Китай обеща да предприеме мерки срещу добива и търговията с биткойни и засили кампанията си в тази посока само дни, след като три служби забраниха свързаните с криптовалути финансови и платежни услуги.

През уикенда достъпът до няколко няколко акаунта за криптовалути с много последователи в Weibo беше спрян, а при отварянето им се появява надпис, че всеки от тези профили „нарушава закони и правила“.

„Правителството ясно посочва, че китайска версия на Илон Мъск не може да съществува на китайския пазар на криптовалити“, коментира професорът по право в Нюйоркския университет Уинстън Ма, визирайки основателя на Tesla, който е голям криптоентусиаст.

Ма, който е автор на книгата „The Digital War”, очаква Върховният съд на Китай скоро да публикува съдебно тълкуване, което може да свърже бизнеса с добив на криптовалути и с китайското наказателно право.

Същото смята и финансов регулатор, който твърди, че подобно тълкуване ще обърне внимание на правния въпрос, свързан с неуспешното определяне на компаниите за търговия с биткойни като „незаконни операции“. Всички правила в Китай, насочени срещу криптовалутите, досега са публикувани от административните органи.

Случаят с Weibo се случва, след като китайските медии започнаха да пишат повече срещу търговията с криптовалути.

Държавната информационна агенция Xinhua публикува няколко статии, в които разкрива поредица от измами, свързани с криптовалутите. Държавната телевизия CCTV пък заяви, че криптовалутите са слабо регулиран актив, често използван за търговия на черния пазар, за пране на пари, контрабанда на оръжия, хазарт и търговия с наркотици.

Засилените мерки на Китай се случват и в момент, в който китайската централна банка засилва тестването на собствената си дигитална валута.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:49 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Социални мрежи виж още

Коментари

Финанси виж още