IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Майка съди Meta и Snap за самоубийството на детето си

Според иска социалните мрежи не са предупреждавали потребителите или техните родители за пристрастяващите и психически вредни ефекти от употребата им

12:10 | 12.04.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: David Paul Morris/Bloomberg</em></p>

Снимка: David Paul Morris/Bloomberg

Meta Platforms Inc. и Snap Inc. са съдени във връзка със самоубийството на тийнейджър в рамките на последно засега усилие на група за защита на правата на потребителите да държи гигантите в социалните медии отговорни за пристрастяването към техните платформи.

Кристофър Джеймс Доули, наричан Си Джей, е бил отличник в колеж, който спортувал и обичал дейностите на открито, но толкова дълбоко се увлякъл в социалните медии и бил обсебен от образа на тялото си, че често общувал в Instagram в 3 часа през нощта, става ясно от жалбата, подадена в понеделник от майката му във федерален съд, предава Bloomberg.

През януари 2014 г., докато семейството на Си Джей почиствало коледната украса и около месец преди 17-ия му рожден ден, той публикувал на страницата си във Facebook надпис „Кой изгаси светлината?", държал в едната си ръка 22-калиброва пушка, в другата - смартфона си, и се прострелял смъртоносно, се посочва в жалбата.

Подобно на предишни дела, заведени от базирания в Сиатъл Social Media Victims Law Center, искът твърди, че Meta умишлено е разработила алгоритми, които държат тийнейджърите привързани към платформите ѝ, за да насърчава прекомерната употреба, за която знаят, че е показателна за пристрастяване и саморазрушение.

„Нито Meta, нито Snap са предупреждавали потребителите или техните родители за пристрастяващите и психически вредни ефекти, които употребата на техните продукти, както е известно, предизвиква сред непълнолетните потребители", се казва в жалбата на Дона Доули.

Представители на Meta и Snap не са отговорили веднага на имейл съобщения, изпратени след края на работното време, с молба за коментар.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:53 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Социални мрежи виж още

Коментари

Финанси виж още