IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Масовите стрелби в САЩ отново насочват вниманието към социалните мрежи

Използвайки хаштага #untwitter8chan, потребителите призоваха изпълнителния директор на Twitter Джак Дорси да премахне 8chan от платформата

10:18 | 06.08.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Ройтерс</p>

Снимка: Ройтерс

Критиците притиснаха Twitter и други технологични компании да заглушат онлайн таблото за съобщения 8chan в понеделник, след като то бе използвано от масов убиец да обяви атаката си за трети път тази година.

Използвайки хаштага #untwitter8chan, потребителите призоваха изпълнителния директор на Twitter Джак Дорси да премахне 8chan от платформата, предава Ройтерс. 

8chan, който в проверения си профил в Twitter се описва като „Най-мрачните достижения в интернет“, се превърна в източник за т. нар. бяло екстремистко съдържание.

Twitter „проактивно премахва съдържание, което нарушава нашите политики и ще бъде ангажиран с правоприлагането според случая“, заяви говорителят на компанията Иън Плънкет пред Ройтерс. Той отказва да коментира акаунта на 8chan.

Смята се, че атентаторът, убил 22 души в магазин Walmart в Ел Пасо, Тексас в събота, е публикувал изявление на четири страници в 8chan преди атаката си, наричайки я „отговор на испаноезичното нашествие в Тексас“.

Сайтът беше използван преди това от стрелците, които нападнаха две джамии в Крайстчърч, Нова Зеландия и синагога в Поуей, Калифорния.

8chan, който се управлява от американец, живеещ във Филипините, се стреми да остане онлайн в понеделник, след като американската фирма за киберсигурност Cloudflare го премахна като свой клиент в отговор на стрелбата в Тексас.

Той бързо намери нов доставчик на хостинг - Epik, базирана в Сиатъл компания, която през миналата година приюти неонацисткия сайт Daily Stormer и „сайта за свободна реч“ Gab. И двете страници по-рано загубиха доставчиците на услуги по подобни причини: Daily Stormer, след като потребителите му организираха митинг във Вирджиния, който се превърна в насилие, а Gab, след като стрелецът от синагогата в Питсбург го използва за изразяване на антисемитски възгледи.

„Нашите услуги посрещат непрекъснато нарастващата нужда от неутрален доставчик на услуги, който няма да премахне произволно акаунти въз основа на социален или политически натиск“, пише в изявление изпълнителният директор на Epik Роб Монстър.

Но след часове, след като беше сигнализиран за връзката на 8chan от бившия главен служител по сигурността на Facebook Алекс Стамос, собственият доставчик на уеб инфраструктура на Epik го изключи като клиент. В момента сайтът на 8chan изглежда офлайн.

Стамос повтори призива си „отговорните технологични компании" да блокират 8chan, като не позволяват връзки към сайта, позовавайки се на използването му като инструмент за разпространяване на реч на омразата.

8chan изглежда няма официални акаунти във Facebook, въпреки че там са налични връзки към сайта. Говорител на Facebook заяви, че директните връзки към манифеста на стрелеца са блокирани.

Търсенето с Google не показва директни връзки към уебсайта, но показва официалния акаунт в Twitter на 8chan, който съдържа линкове към началната му страница.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:40 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Социални мрежи виж още

Коментари

Финанси виж още