Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Социални мрежи

Мъск залага на повече пари в брой за финансирането на сделката за Тwitter

Междувременно в Борда на директорите на социалната медия може да предстоят промени, а компанията ще плати 150 млн. долара за извънсъдебно споразумение

Мъск залага на повече пари в брой за финансирането на сделката за Тwitter

Снимка: Chesnot/Getty Images

Американският технологичен милиардер Илон Мъск отделя още от богатството си, за да финансира сделката си за Twitter Inc. на стойност 44 млрд. долара и търси допълнителни финансови кредитори на фона на резкия спад на цената на акциите на Tesla Inc. през последните седмици.

Планът за финансиране на Мъск вече включва 33,5 млрд. долара собствен капитал, в сравнение с 27,25 млрд. долара, цитира The Wall Street Journal регулаторно заявление от сряда. Милиардерът и главен изпълнителен директор на Tesla вече не планира да разчита на маржин заем, обезпечен с акции на неговата компания за електромобили, чиито цени се понижиха с около една трета, откакто Twitter прие офертата му в края на април.

Засега не е напълно ясно дали новото споразумение за финансиране е сигнал за подновен ентусиазъм от страна на Мъск относно сделката, която той наскоро постави под съмнение. По-рано този месец той заяви, че сделката е „временно спряна", макар че по-късно добави, че е решен да купи Twitter.

Разкритието се случи само часове след като главният изпълнителен директор на Twitter заяви пред акционерите, че компанията продължава сделката.

Още по темата

„Работим по този процес на трансакция", заяви главният изпълнителен директор Параг Агравал на годишното събрание на акционерите на Twitter. „Дори когато работим за приключване на тази сделка, нашите екипи и аз оставаме фокусирани върху важната работа, която вършим всеки ден“, посочи той.

Компанията отложи въпросите на акционерите за сделката, като се позова на плановете си за по-късна сбирка, на която те ще могат да гласуват по сделката, която беше постигната миналия месец.

Акциите на Twitter поскъпнаха с повече от 5% в следборсовата търговия, след като беше публикувана регулаторната документация, съдържаща подробна информация за актуализирания план за финансиране на Мъск. Акциите на Tesla отстъпиха с около 1% в късната търговия.

Последните подробности за финансирането все още оставят въпроси за това как Мъск ще осигури около 14 млрд. долара от своя финансов пакет. Скоро след като Twitter прие офертата му, той съобщи, че е продал акции на Tesla на стойност около 8,5 млрд. долара, които би могъл да отдели за финансиране на сделката. Той вече притежава над 9% от Twitter на стойност около 4 млрд. долара при цена от 54,20 долара за акция - цената за изкупуване на Мъск.

За да помогне за плащането на сделката, милиардерът разкри в началото на май, че е набрал около 7 млрд. долара от инвеститори, чието участие на практика намалява личния риск, който той трябва да поеме. Най-големият принос към този пакет дойде от принц ал-Уалид бин Талал от Саудитска Арабия, който се съгласи да запази дял в Twitter на стойност 1,9 млрд. долара след поглъщането от страна на Мъск според по-ранно регулаторно оповестяване.

Мъск продължава да търси допълнително финансиране и води разговори с акционерите на Twitter, включително с бившия главен изпълнителен директор на Twitter Джак Дорси, за евентуално запазване на дяловете им в компанията след поглъщането, се казва в регулаторната декларация от сряда.

През април Мъск заяви, че не планира да продава допълнителни акции на Tesla. Той не е отговорил веднага на искането за коментар от страна на WSJ дали това продължава да е така.

След като спечели непоисканата оферта за поглъщане на Twitter, Мъск отправи нови критики към платформата за социални медии, особено по отношение на разпространението на спам акаунти и ботове. Той заяви, че ще спре сделката, докато търси повече информация за такива акаунти. Управителният съвет на Twitter заяви, че продължава със сделката, както е договорено.

Twitter заяви, че спам акаунтите са по-малко от 5% от общия брой активни потребители. Мъск, който се отказа от надлежната проверка като част от сделката, постави под въпрос тази цифра и поиска повече подробности.

Егон Дърбан, съизпълнителен директор на компанията за частни капиталови инвестиции Silver Lake и член на управителния съвет на Twitter от 2020 г., не успя да получи подкрепата на мнозинството акционери за нов мандат при предварителното преброяване на гласовете на събранието в сряда.

Номинацията на Дърбан се сблъска с опозиция от страна на някои консултантски групи на акционерите, които твърдяха, че той е твърде натоварен поради присъствието си в множество бордове. Много инвеститори гласуват автоматично по препоръките на консултантите си благодарение на техни пълномощия. Някои големи индексни фондове, които гласуват със собствените си акции, също така затягат насоките си за максималния брой бордове, в които според тях трябва да участват директорите.

Говорител на Twitter заяви, че Дърбан е подал оставката си пред борда. Сега комисията по номинациите към борда ще прецени дали да препоръча на директорите да я приемат.

Twitter не е задължен да приеме оставката му съгласно съществуващия правилник, а Silver Lake има право на място в борда съгласно споразумението на фирмата за частни капиталови инвестиции с технологичната компания. Дърбан е бил част от комитета по трансакциите на Twitter и е участвал отблизо в разговорите между компанията и Мъск, твърди запознат с въпроса и регулаторна документация източник. Silver Lake отказа да коментира темата.

Twitter, конкурентът Snap Inc. и други се сблъскват със сътресения на пазарите на дигитална реклама след силните печалби в разгара на пандемията. Нарастващата инфлация, войната на Русия срещу Украйна и други фактори накараха някои купувачи на реклами да намалят разходите си.

Още по темата

В отговор на това, което изпълнителният директор на компанията Агравал нарече влошаване на икономическите условия, Twitter направи няколко промени в периода, откакто се съгласи със сделката за поглъщането на Мъск, включително забави наемането на служители и предприе други мерки за затягане на коланите. Snap изплаши инвеститорите тази седмица, когато издаде предупреждение за печалбата, позовавайки се на икономическите проблеми, и също така заяви, че ще забави някои назначения на персонал и ще се стреми да намали разходите.

Мъск от своя страна заяви, че ще се стреми да намали зависимостта на Twitter от разходите за реклама, които понастоящем представляват около 90% от продажбите на компанията.

Отделно от това в сряда Министерството на правосъдието и Федералната търговска комисия обявиха споразумение с Twitter, според което компанията ще трябва да плати 150 млн. долара за извънсъдебно споразумение по обвиненията, че неправилно е обработвала информация за контакти с потребителите. 

В съобщение правителството твърди, че от 2013 г. до 2019 г. Twitter е използвал телефонни номера и имейл адреси, които е събирал за предполагаеми цели, свързани със сигурността на акаунтите, за да помогне на компаниите да изпращат целеви реклами на потребителите. В съобщението се казва, че практиката е засегнала повече от 140 милиона потребители на Twitter и е нарушила Закона за Федералната търговска комисия и административна заповед от 2011 г., която агенцията е издала на Twitter.

Споразумението, което все още трябва да бъде одобрено от съдия, също така изисква от Twitter да приложи мерки, които правителството нарича строги мерки за спазване на правилата за защита на личните данни на потребителите, се казва в изявлението.

В публикация в блога на Twitter се казва, че някои имейл адреси и телефонни номера може да са били използвани неправомерно по невнимание. Проблемът е бил отстранен през септември 2019 г., заяви Twitter и добави, че се ангажира с поверителността и сигурността на потребителите. 

По статията работиха: Бойчо Попов, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Социални мрежи
Facebook има достъп и до данни, изтрити от потребителите?