Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Социални мрежи

Новата цел на Facebook - да създаде „метавселена“

Компанията събира нов екип, който да работи по този проект

Новата цел на Facebook - да създаде „метавселена“

Снимка: Nina Riggio/Bloomberg

Facebook ще създаде продуктов екип, който да работи по „метавселена“ – концепция, която включва създаването на дигитални светове, които много хора могат да обитават едновременно, пише CNBC.

Екипът, който ще се занимава с метавселената, ще бъде част от групата за виртуална реалност на Facebook – Reality Labs, обяви директорът Андрю Босуърт в публикация в социалната мрежа.

„Днес Portal и Oculus могат да ви телепортират в стая с друг човек независимо от физическата дистанция или от новите виртуални светове и преживявания“, пише Босуърт. „Но за да изпълним цялата си визия за Метавселената, ще трябва да изградим свързаност между тези пространства, така че да можете да премахнете физическите ограничения и да се движите между тях със същата лекота, с която преминавате от една стая у дома към следващата“, посочва той.

Още по темата

Вишал Шах, директорът, който отговаря за продуктите в Instagram, е сред онези, които се присъединяват към новия екип.

Технологични компании и директори започнаха все повече да обсъждат изграждането на метавселени, като наследник на технологията за смартфони и мобилния интернет. Като цяло метавселената е смятана за виртуален свят, където много хора могат да се събират да играят, работят и да се социализират.

Метавселената е силно свързана с технологиите за добавена и виртуална реалност, които в момента се разработват от Apple, Google, Amazon и Microsoft, както и от Facebook. Roblox – игра, насочена към деца – често е смятана за пример за метавселена.

Facebook инвестира значителни суми в технологии за добавена и виртуална реалност, защото те предлагат на компанията възможност да контролира собствената си хардуерна платформа, вместо да зависи от правилата, които Apple и Google налагат в магазините си за приложения.

В интервю за The Verge, публикувано по-рано миналата седмица, главният изпълнителен директор на Facebook Марк Зукърбърг заяви, че собствената метавселена на компанията ще работи с очила за виртуална реалност, както и с мобилни устройства и с игрови конзоли.

По статията работиха: Елена Кирилова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

1
 
3
 
1
преди 1 месец
Новата цел на Facebook - да създаде метавселена > Мета или Зомби?!

Още от Социални мрежи
WSJ: Facebook знае какви щети причинява, но си трае