Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Социални мрежи

Нови главоболия за Зукърбърг със съда и американския Конгрес

Основателят на Facebook е привлечен по съдебно дело за казуса с Cambridge Analytica и е викан на изслушване в Конгреса за Instagram

Нови главоболия за Зукърбърг със съда и американския Конгрес

Марк Зукърбърг. Снимка: Bloomberg LP

Главният изпълнителен директор на Facebook Inc. Марк Зукърбърг отново ще си има главоболия с щатските власти и юридически органи. Той е привлечен към дело за защита на данните, свързано със скандала с Cambridge Analytica. Главният прокурор на Вашингтон е добавил Зукърбърг към дело, заведено срещу Facebook през 2018 г. Твърди се, че разследването е показало, че Зукърбърг е участвал в решенията на компанията. Самата Facebook е обвинена в неправилно информиране на потребителите за прехвърлянето на техните данни.

Главният прокурор Карл Расин каза в сряда, че е подал молба за привличане на Зукърбърг като ответник по дело за защита на потребителите, първоначално заведено през декември 2018 г., обвинявайки Facebook, че социалната мрежа подвежда потребителите си относно поверителността и сигурността на личните им данни. От прокуратурата посочват, че това е първият път, когато американски регулатор е посочил конкретно Зукърбърг в съдебен иск.

Говорителят на Facebook Анди Стоун пояснява пред Wall Street Journal, че „обвиненията са толкова безпочвени днес, колкото и преди повече от три години, когато окръгът подаде своя иск“. „Ще продължим да се защитаваме енергично и да се фокусираме върху фактите“, каза той.

Още по темата

В делото се твърди, че Facebook е нарушил Закона за защита на потребителите и процедурите на областта чрез слаб надзор върху приложенията на трети страни. Скандалът с Cambridge Analytica бе забъркан от компания трета страна, Global Science Research, която използва приложение за тестване на личността, за да получи информация от Facebook за 85 милиона американци.

„Незабавно ще се съсредоточим върху получаването на всички доказателства, доказващи, че Facebook е нарушил закона и не е следвал собствените си политики за защита на поверителността на повече от 340 000 потребители на Facebook, които живеят в областта“, каза Расин в изявление през 2019 г., след като съдия отхвърли искането на Facebook да прекрати делото.

В същото време стана ясно, че Зукърбърг трябва да свидетелства пред комисията на Конгреса за въздействието на Instagram върху децата. Той е получил през тази седмица писмо от ръководителя на разследването в Сената Ричард Блументал. 

„Родителите в цяла Америка са дълбоко загрижени от продължаващите публикации, че Facebook знае, че Instagram може да причини разрушителни и трайни щети на много тийнейджъри и деца, особено на психичното им здраве“, казва Блументал в писмо до Зукърбърг в сряда.

„Тези родители и двадесетте милиона тийнейджъри, които използват вашето приложение, имат право да знаят истината за безопасността на Instagram“, настоява той. Блументал дава да се разбере, че или Зукърбърг, или ръководителят на Instagram Адам Мосери ще трябва да свидетелстват преди комисията.

Facebook е под натиск на няколко фронта, особено след като бившият продуктов мениджър на концерна Франсис Хаугън сподели хиляди файлове с вътрешни изследвания и документи с медиите и даде показания пред Конгреса. Тя твърди, че компанията дава приоритет на печалбата, като същевременно подклажда разделението, подкопава демокрацията и уврежда психичното здраве на най-младите си потребители.

The Wall Street Journal публикува някои от вътрешните изследвания, предоставени от Хаугън, която даде показания на 5 октомври пред членове на комисията по търговия в Сената. По време на изслушването тя критикува Facebook, че не поставя на първо място благосъстоянието на своите потребители. Зукърбърг отрече обвиненията, заявявайки, че „това просто не е вярно“. 

Междувременно се разкри, че Хаугън е подкрепяна в спора си с Facebook от друг технологичен милиардер, който се превърна в критик на бранша. Организация, ръководена от основателя на Ebay Пиер Омидиар, отговаря за работата с връзките с обществеността на Хаугън в Европа, разкри в сряда уебсайтът Politico.

По статията работиха: Бойчо Попов, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Социални мрежи
Всичко, което Pinterest иска за Коледа, са нови потребители