IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Обама лично е предупредил Зукърбърг за вълната от фалшиви новини

Това се е случило по време на среща на високо равнище в Перу скоро след изборите в САЩ

12:35 | 25.09.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Американският президент Барак Обама лично е предупредил основателя и главен изпълнителен директор на Facebook Марк Зукърбърг по време на среща след изборите да следи разпространението на фалшиви новини в социалната мрежа, но е получил отговор, че решението на този проблем не е лесно, пише Washington Post.

Твърди се, че срещата се е провела на 19 ноември в Лима, Перу, по време на среща на световните лидери, два месеца преди Доналд Тръмп да встъпи в длъжност. Срещата се е състояла, след като Зукърбърг определи като „налудничава“ идеята, че фалшивите новини, публикувани от руска страна на уебсайта, може да имат голямо влияние върху изборите в САЩ.

Washington Post твърди, че от Facebook са заявили, че са потърсили „всяка възможност“ да разкрият линковете с фалшиви новини. Говорител на Обама отказва да коментира въпроса според вестника.

В статията се посочва, че първоначално Facebook е открила елементи от руската информационна операция през юни 2016 г. и е уведомила ФБР, но усилията да адресира и да се справи с проблема са били забавени, тъй като компанията и правителството не са успели бързо да създадат план за действие. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:04 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Социални мрежи виж още

Коментари

Финанси виж още