Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Социални мрежи

Parler се върна онлайн с руска подкрепа

Ще върнем обратно приложението, ако компанията намери хост и се справи с модерирането, твърди главният изпълнителен директор на Apple Тим Кук

Parler се върна онлайн с руска подкрепа

Снимка: Gabby Jones/Bloomberg

Parler, уебсайтът и приложението за социални медии, популярно сред американските крайни десни, се върна частично онлайн с помощта на руска технологична компания.

Parler изчезна от интернет, когато бе изгонен от подразделението за хостинг на Amazon Inc и други партньори заради слабата модерация, след като потребителите му призоваха за насилие и публикуваха видеоклипове, прославящи атаката на Капитолия в САЩ от 6 януари.

В понеделник уебсайтът на Parler беше отново достъпен, макар и само със съобщение от неговия изпълнителен директор, в което се казва, че работи за възстановяване на функционалността. 

Още по темата

Адресът за интернет протокола, който той използва, е собственост на DDos-Guard, която се контролира от двама руснаци и предоставя услуги, включително защита от атаки за отказ на услуга (на английски: denial-of-service attack, съкратено DoS attack), твърди експертът по инфраструктура Роналд Гилмет пред Ройтерс. Те представляват опит даден ресурс, предоставян от компютър, да стане недостъпен за целевите му потребители. Извършват се най-често срещу уебсайтове от ботове, които действат по инструкции на команден сървър.

Ако уебсайтът бъде напълно възстановен, потребителите на Parler ще могат да виждат и публикуват коментари. Повечето потребители предпочитат приложението, което обаче е забранено от официалните магазини на Apple Inc и Google.

Изпълнителният директор на Parler Джон Матце и представители на DDoS-Guard не са коментирали темата.

Миналата сряда Матце каза пред Ройтерс, че компанията води преговори с множество доставчици на услуги, но отказа да сподели подробности.

Освен Parler сред клиентите на DDos-Guard е и Министерството на отбраната на Русия. Справка в сайта на ведомството показва, че технологичната компания осигурява и хостинг, предлагайки защитени сървъри в Нидерландия и Москва. Няколко руски медийни фирми използват услугите ѝ.

Доскоро DDos-Guard предоставяше хостинг и на друго от приложенията, в които се разпространяват конспиративни теории от поддръжници на Тръмп – 8kun.

Собственици на компанията са руснаците Алексей Ликачов и Евгений Марченко. Двамата я регистрират през 2017 г. в партньорство с шотландска финансова структура. Сътрудничеството им се нарича Cognitive Cloud и е регистрирано на адрес в Единбург.

Марченко, който е изпълнителен директор, съобщава пред The Guardian, че DDos-Guard е глобална услуга за онлайн защита, която е хост на „хиляди сайтове“. 

Междувременно главният изпълнителен директор на Apple Тим Кук защити решението на компанията да премахне приложението на Parler от магазина за приложения.

„Разгледахме подбуждането към насилие, което се осъществяваше там“, каза Кук в предаването „Fox News Sunday“. Не смятаме, че свободата на словото и подбуждането към насилие имат пресечна точка, поясни мениджърът.

Възможността да се ограничи лесният достъп на милиарди хора до социална мрежа е сериозна отговорност - такава, за която критиците от всички политически страни твърдят, че не е трябва да е в ръцете на няколко избрани милионери и милиардери, управляващи най-големите компании в света. Някои критици на Apple и решенията на кохортата му да забранят Parler твърдят, че изтласкването на приложението от масовия поток ще насочи участниците към тъмните канали на интернет - и потенциално по-дълбоко в радикализацията.

Но Кук оспори, че част от задачите на Apple е да хоства всяка услуга, независимо от нейното съдържание. Той отбеляза, че Apple има условия за обслужване на общо 2 милиона приложения, които хоства. По думите му приложения, които отказват да играят по правилата, няма да имат достъп до огромната аудитория на Apple.

„Очевидно не контролираме какво има в интернет, но никога не сме смятали, че нашата платформа трябва да бъде просто възпроизвеждане на това, което е в интернет“, казва Кук.

Apple ще приветства Parler - при условие, че Parler намери нов доставчик на облачна услуга за хостване на социалната мрежа и ако приложението ефективно модерира речта на потребителите, каза още изпълнителният директор на Apple.

"Ние само ги спряхме", отбеляза Кук. „Ако се справят с модераторите си, ще се върнат там“.

Главният изпълнителен директор на Apple разкритикува други технологични компании за липсата на идеали – включително заради жертването на поверителността на потребителите заради преследването на печалба.

Но Apple, компанията с най-голяма пазарна капитализация в света, трябва да е доста внимателна в тези изказвания. Нейният значителен размер означава, че всеки спорен ход може да попадне в радара на регулаторите, които са съдили други големи технологични компании, включително Google и Facebook, за нарушаване на антитръстовото законодателство. Принуждаването на други компании да се придържат към волята ѝ няма да улесни аргументацията на Apple, ако се окаже разследвана за злоупотреба с монополна власт.

По статията работиха: Бойчо Попов, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (6)

5
 
1
 
6
khao до: evlogi
преди 1 месец
Няма профилна снимка
и кво либерално виждаш в тези действия, куха кратуно ?
1
 
5
 
5
data до: zelka007
преди 1 месец
Бройлерите мякат срещу ваксините щот щели да ги "чипират" без да вденат че отдавна са им бутнали чипа в джоба че и си плащат за него и всичко е напълно доброволно . Ама кой да мисли .......
2
 
7
 
4
Minka до: evlogi
преди 1 месец
Тез либерали се оказаха по-зле от фашистите. "Cancel culture" се разпространява здраво вече.
0
 
3
 
3
преди 1 месец
Lobby Group Sues Apple To Remove Telegram From App Store For Allowing "Hate Speech"
2
 
8
 
2
преди 1 месец
...По думите му приложения, които отказват да играят по правилата, няма да имат достъп до огромната аудитория на Apple...
Аха.Предполагам се подразбира ,че правилните правила са тия , които се харесват на и налагат от прогресивните либерални сили?

Още от Социални мрежи
Twitter тества функция "отмени изпращането"