IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Parler загуби съдебна битка за хостинга срещу Amazon

Проблемната реторика може бързо и лесно да превърне законния протест в насилствено въстание, казва съдията

17:56 | 22.01.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Gabby Jones/Bloomberg</em></p>

Снимка: Gabby Jones/Bloomberg

Американски съдия отхвърли искането на Parler Amazon.com да възстанови услугата ѝ за уеб хостинг, която втората спря след щурма на Капитолия на 6 януари, предава Ройтерс.

Американският окръжен съдия в Сиатъл Барбара Ротстейн заяви, че Parler не е успяла да докаже, че Amazon е нарушила договора си или да е нарушила антитръстовия закон, като е спряла услугата на 10 януари.

Тя също така категорично отхвърли предположението, че ще бъде обслужен обществения интерес чрез предварителна заповед, изискваща Amazon Web Services да „бъде домакин на този вид проблемно, насилствено съдържание, разглеждано в този случай, особено в светлината на неотдавнашните бунтове в Капитолия на САЩ“.

„Това събитие беше трагично напомняне, че проблемната реторика може по-бързо и по-лесно, отколкото мнозина от нас биха се надявали, да превърне законния протест в насилствено въстание“, допълва съдията.

Parler не е открита веднага за коментар.

„Приветстваме внимателното решение на съда“, заяви говорител на Amazon. „Това не е казус със свободата на словото. Става въпрос за клиент, който постоянно нарушаваше условията на нашата услуга“.

Amazon твърди, че Parler е игнорирала многократните предупреждения и молби за намаляване на нарастващото насилствено съдържание в платформата, което включва призиви за убийство на изтъкнати демократи, бизнес лидери и представители на медиите.

Анализатори твърдят, че крайнодесни групи в Капитолия имат значително онлайн присъствие в различни платформи, включително в Parler, където разпространяват подобна подбуждаща насилие реторика.

Parler посочва, че освен анекдоти в пресата, няма доказателства тя да има роля в подбуждането на бунтовете и че несправедливо милиони американци, спазващи закона, са лишени от свобода на словото чрез спирането на платформата.

Освен това твърди, че Amazon няма право да заплашва с нейното „изчезване“ чрез спиране на услугата, както и че технологичният гигант е мотивиран “политически“, така че да подкрепи Twitter – голям клиент на Amazon, който според Parler не цензурира насилственото съдържание, насочено към консерваторите.

Много от поддръжниците на досегашния президент на САЩ Доналд Тръмп предпочитат Parler, а платформата твърди, че има над 12 млн. потребители.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:18 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Социални мрежи виж още

Коментари

Финанси виж още