IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пазарната оценка на Facebook надмина 100 млрд. долара

Пазарът започва да набира увереност, че социалната мрежа ще бъде достатъчно жизнеспособна машина за печалба, смята анализатор

09:13 | 27.08.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Пазарната оценка на Facebook надмина 100 млрд. долара

Пазарната стойност на Facebook премина за първи път 100 млрд. долара на фона на оптимизма, че най-голямата в света социална мрежа може да засили продажбите си от мобилна реклама.

Акциите на компанията поскъпнаха с 1,9% до 41,34 долара в края на сесията в Ню Йорк вчера. По-рано цената дори докосна 41,94 долара, най-високата цена в рамките на ден откакто Facebook започна да се търгува на 18-и май 2012 г. Акциите отчетоха ръст от 55 процента тази година, в сравнение с по-скромния растеж от 16 на сто на Standard & Poors 500 Index.

Процъфтяващата пазарна стойност представлява обрат за Facebook, който се отпусна до най-ниската си стойност от 17,73 долара за акция през септември. Опасенията за способността на Facebook да продава повече реклами за безжични устройства натежа на акциите след IPO-то за 16 млрд. долара -  най-големият борсов дебют на технологична компания.

Като доказателство, че главният изпълнителен директор Марк Зукърбърг постига напредък в областта на мобилните реклами, през миналия месец Facebook заяви, че рекламните промоции за смартфони и таблети са генерирани 41 процента от тримесечни приходи от реклама, подпомогнати от нови маркетингови инструменти. 

"Пазарът започва да набира увереност, че Facebook ще бъде достатъчно жизнеспособна машина за печалба в бъдеще", каза Лорънс Балтър, анализатор в Oracle Investment Research във Фокс Айлъндс, Вашингтон. „Хората проверяват своята Facebook страница все по-често и по-често през цялото време".

Акциите на Facebook сега се търгуват при съотношение от около 200 пъти печалбата на компанията. Това е по-голямо съотношение цена-печалба от всички компании в S&P 500, с изключение на три, показват данни, събрани от Bloomberg. По-високо съотношение може да сигнализира, че инвеститорите смятат, че компанията може да се отчете силен ръст на печалбите в бъдеще.

При пазарната оценка от 100,7 млрд. долара базираната в Менло Парк, Калифорния, компания се присъединява към списъка на технологичните компании на стойност повече от 100 млрд. долара, които включват онлайн търговеца Amazon.com на стойност около 130 млрд. долара и производителя на чипове Intel Corp, която има пазарна капитализация от около 111 млрд. долара.

И все пак, Facebook остава много по-малък, отколкото производителя на iPhone – Apple – най-скъпата компания в САЩ, оценена на 450 млрд. долара, и Google Inc., с пазарна капитализация от около 289 млрд. долара.

Цената на акциите на Facebook сега се приближава към своя исторически максимум от 45 долара за брой в рамките на деня – рекорд, поставен в деня на борсовия дебют.

Акциите поскъпнаха с 56 процента от 24 юли насам, когато компанията отчете за второто тримесечие резултати, които надминаха прогнозите на анализаторите. Приходите са нараснали с 53 процента до 1,81 млрд. долара, надминавайки средната прогноза за 1,620 милиарда долара. Печалбата, при изключване на определени позиции бе 19 цента за акция, докато анализаторите очакваха печалба от 14 цента за акция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:19 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Социални мрежи виж още

Коментари

Финанси виж още