IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Плановете на Мъск за свобода на словото ще се сблъскат с цензурата на Азия

Ще рискува ли предприемачът да разгневи Китай, който му осигурява плодородна почва за растеж на бизнеса, за да защити свободното изразяване в Twitter?

16:09 | 03.05.22 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Въпреки целия фурор относно начина, по който предприемачът и милиардер Илон Мъск може да повлияе на политическия дискурс в САЩ, след като получи „ключовете“ за Twitter Inc., най-големите предизвикателства в тази връзка могат да дойдат от Азия, пише Bloomberg.

Азия, където живее повече от половината от световно население, е най-голямата възможност за растеж на Twitter. В същото време регионът представлява сериозно предизвикателство за плановете на Мъск. Ако ръководителят на Tesla Inc. и SpaceX изпълни обещанията за премахване на цензурата, той ще се сблъска с множество объркващи регулации, прилагани от някои азиатски авторитарни правителства.

Данните показват, че най-големите главоболия за Мъск ще дойда именно от Азия. Броят на ежедневните активни потребители на Twitter, които могат да осигурят приходи, достига 179 милиона в международен план – докато тези в САЩ възлизат на 38 милиона за 2021 г. 

Като публична компания, Twitter многократно е подчертавала, че трябва да спазва местните законови разпоредби. След като Twitter излезе от борсата, Мъск лично ще поеме отговорността да навигира нейния бизнес.

„Азия има потенциал да създаде или да разруши новия Twitter“, коментира Джей Джей Роуз, сътрудник в австралийския мозъчен тръст Lowy Institute. „Нещата ще зависят от това как (Мъск) ще подходи към компанията, дали ще може да я използва за целите си за свободата на словото“, добавя анализаторът.

Китай

Платформата Twitter е официално забранена в Китай, но страната продължава да следи внимателно всички действия на Мъск. Пекин използва международно доказаните компании като начин да стимулира местните индустрии чрез успешни западни примери за правене на бизнес.

Основателят на Amazon.com Inc. Джеф Безос намекна за потенциалните конфликти в туит малко след сделката между Twitter и Мъск, допускайки „изтичане“ на влияние на Пекин в американската социална платформа.

Очевидно е, че Китай е изключително важен за Tesla, основният източник на богатството на Мъск. Милиардерът със сигурност ще се сблъска с натиск - косвен или пряк - да прецизира политиките на Twitter, за да угоди на Пекин.

Като най-големият пазар на електрически превозни средства в света, както и като основен доставчик на батерии на Tesla, Китай играе съществена роля за здравословния растеж на голяма част от бизнес империята на Мъск. Tesla също се възползва от значителни данъчни облекчения при създаването на своята гигафабрика в Шанхай – нейният първи завод извън САЩ – и получи ключово разрешение да притежава напълно своя местен бизнес без нуждата да създава съвместно предприятие с китайска фирма.

Остава въпросът как Twitter ще се справи с усилията на Китай да разпространява пропаганда в световен мащаб през платформата. През 2020 г. компанията въведе етикети за правителствени служители и „свързани с държавата медии“, като Xinhua и Global Times, за публикации и на читателите се напомня за тази правителствена подкрепа всеки път, когато харесат или ретуитват постове. Китайските медии нарекоха практиката „сплашване“ и вече започнаха да лобират пред Мъск да я отмени.

„Един от най-ожесточените тестове за обявения от Мъск ангажимент за разширяване на свободата на словото в Twitter се крие в това дали той ще издържи на натиска от Пекин да разчисти пътя на Китай в платформата“, споделя Сюзан Носел, главен изпълнителен директор на неправителствената организация за защита на свободата на словото PEN America.

„Каквито и постепенни промени да предприеме в името на свободата на словото, Мъск рискува да бъде потопен под тежестта на китайската ръка, контролираща това, което Мъск нарича с право „глобален площад“, добавя  Носел.

Чен Уейхуа, журналист от China Daily, се обърна директно към Мъск с аргумента, че подобни етикети потискат свободата на словото и противоречат на заявените принципи на Мъск. Милиардерът не е дал ясна индикация как ще решава подобни въпроси.

„Под „свобода на словото“ имам предвид това, което съответства на закона“, написа Мъск в Twitter. "Аз съм против цензурата, която далеч надхвърля закона", добавя той.

Ботовете са друг проблем. Китай също използва автоматизирани и анонимни акаунти за разпространение на съобщенията на правителството, което накара Twitter да премахне повече от 170 000 акаунта през 2020 г. за „разпространение на геополитически разкази, благоприятни за Комунистическата партия“. Мъск обеща да „победи спам ботовете или да умре, опитвайки се!“ и изглежда решен да продължи да се бори с фалшивите акаунти.

Пекин показа готовност да накаже онези милиардери, които не се съобразяват с китайската политика. Регулаторите удрят технологичните гиганти в страната и на практика изгониха съоснователя на Alibaba Group Holding Ltd. Джак Ма.

Отделно, Китай предлага стимули, които далеч надхвърлят пазара на електрически превозни средства. SpaceX на Мъск ще може да търси китайски клиенти, докато неговата Boring Co. може да се възползва от изгодни инфраструктурни проекти в страната.

А какво да кажем за самия Twitter? Част от китайското население използва виртуални частни мрежи, за да избегне контрола на Пекин и да използва услугата. Може ли Китай също да предложи достъп до своите 1,4 млрд. души население? Може би при правилните условия. А те със сигурност няма да включват свободата на словото.

Последна актуализация: 07:46 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Социални мрежи виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 2
ing5rov
преди 1 година
мхм , странно ти кат се криеш от облъчване що си такъв ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 2
khao
преди 1 година
китай и русия са по важни, те облъчват проссстите... а резултата можеш да го видиш в огледалото :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 3
julian12
преди 1 година
Достатъчно е да го направи за САЩ, Канада Австралия и Нова Зеландия.Демократите и аджентата им ще остане в небитието.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още