Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Социални мрежи

Планът на Facebook за Instagram за деца среща съпротива

Американски прокурори призоваха компанията да се откаже от плана си

Планът на Facebook за Instagram за деца среща съпротива

Снимка: Gabby Jones/Bloomberg

Прокурорите от 44 щата и територии в САЩ призоваха Facebook да се откаже от плановете си да създаде Instagram услуга за деца под 13-годишна възраст. Те се притесняват от негативните ефекти на социалните мрежи върху здравето на децата, пише CNBC.

Днес е писмо до Facebook, в което прокурорите изразяват опасенията си за влиянието на платформата върху малките потребители. Това се превърна и в един от основните въпроси, които бяха засегнати през март по време на изслушванията на главния изпълнителен директор на Facebook Марк Зукърбърг, на главния изпълнителен директор на Google Сундар Пичай и на лидера на Twitter – Джак Дорси.

Още по темата

През март BuzzFeed News разкри, че Facebook проучва възможностите за създаване на Instagram версия, насочена към деца. Медията се позова на вътрешни документи на компанията, които е разгледала.

Защитата на децата от онлайн злоупотреби и вреди е един от въпросите, по които демократите и републиканците са единодушни, а това поставя допълнителен натиск върху всяка компания, която създава онлайн услуги, насочени към тази потребителска група.

В днешното писмо до Зукърбърг се цитират тези новини, както и резултати от проучвания на социалната мрежа и Instagram, които показват, че тези платформи имат негативен ефект върху психичното здраве на децата, включително водят до по-ниско самочувствие и до идеи за самоубийство.

Прокурорите твърдят още, че малките деца „не са подготвени да се справят с множеството предизвикателства, свързани с наличието на акаунт в Instagram”. Тези предизвикателства включват опазването на поверителността на личните данни и ориентирането в това кое е подходящо за гледане и споделяне.

Не на последно място Facebook и Instagram са съобщили за 20 млн. изображения със сексуално насилие над деца през 2020 г.

Същевременно властите са скептично настроени и заради историята на Facebook с продукти за деца и посочват, че компанията вече се е проваляла в опазването и неприкосновеността на децата в своите платформи, „въпреки твърденията, че нейните продукти има стриктни правила“ в тази област.

По статията работи: Елена Кирилова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Социални мрежи
Facebook разрешава работа от вкъщи за всички служители и след пандемията