IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Погнаха Instagram за незаконно ползване на биометрични данни

В САЩ срещу компанията е заведено дело за неправомерни действия

15:07 | 12.08.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Gabby Jones/Bloomberg</em></p>

Снимка: Gabby Jones/Bloomberg

Facebook е изправена пред нови обвинения, че незаконно събира биометрични данни за потребители. Този път делото е насочено към приложението на компанията за споделяне на снимки и видеа – Instagram, пише Bloomberg.

Миналия месец социалната мрежа предложи да плати 650 млн. долара, за да сложи край на случая, в рамките на който е обвинена за незаконно събиране на биометрична информация чрез инструмент за отбелязване на снимки, предлаган на потребителите на Facebook.



В рамките на ново дело, заведено в понеделник в щатския съд в Редууд Сити, Калифорния, компанията е обвинена в събирането, съхраняването и печеленето от биометричните данни на над 100 млн. потребители на Instagram без тяхното знание или съгласие.

Практиката нарушава закона за опазване на личните данни в Илинойс, който забранява неоторизираното събиране на такава информация, сочи делото. Според закона компанията може да бъде принудена да плати 1000 долара на нарушение, или 5000 долара, ако се сметне, че го е направила умишлено.

Едва от началото на тази година Facebook започна да информира потребителите на Instagram, че събира биометрична информация, гласят документите по делото.

Facebook не е отговорила на запитването за коментар по темата след обичайното работно време.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:02 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Социални мрежи виж още

Коментари

Финанси виж още