Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Социални мрежи

Политически спам: Facebook закрива над 800 акаунта в САЩ

Социалната мрежа е деактивирала и профили и акаунти, принадлежащи на руския доставчик на база данни SocialDataHub

Политически спам: Facebook закрива над 800 акаунта в САЩ

Снимка: Ройтерс

Малко преди междинните избори в САЩ Facebook спря или изтри над 800 американски акаунта и базирани в САЩ сайтове, които разпространяват политически ориентирани съобщения, тъй като това нарушавало правилата на компанията ѝ за спам. По този начин обаче компанията отново рискува да бъде обвинена в налагане на политическа цензура и произволно вземане на решения.

Така Facebook показа своята все по-голяма готовност да се втурне в тромавата територия на полицейщината, свързана с вътрешната политическа дейност, пише Washington Post. Някои от акаунтите съществуват в продължение на години, натрупали са милиони последователи и изповядват  подкрепа за консервативни или либерални идеи. Така например сред закритите е и страница, която се обявява за „първата публикация, подкрепяща президента Доналд Дж. Тръмп". 

Но Facebook обяви публично само пет от стотиците страници, които е премахнал. Двама от операторите на страници заявиха, че са законни политически активисти, а не оперативни оператори на рекламни ферми за т. нар. "clickbait" заглавия  (в превод: „примамка за кликания“, „стръв за кликания“ - пейоративен термин, описващ уеб съдържание, което цели генерирането на приходи от онлайн реклама, правейки компромис с качеството и точността на предоставяната информация), както твърди Facebook в публикацията си в своя блог. Те заявиха, че все още не са сигурни кои правила на Facebook са нарушили или защо са наказани за поведение, което е стандартно в онлайн организирането на подобни публикации. 

Още по темата

"С удоволствие бих се придържал към условията на Facebook, ако разберях какви са", казва Крис Меткалф, издател на лявата страница "Разумен обединен народ", която бе затворена заедно с осем допълнителни Facebook страници, които според него са имали общо 2,25 милиона последователи. „Аз съм легитимен политически активист. Нямам сайт за фалшиви новини, нямам кликбейт блог. И не съм правил нещо, което всички останали страници в това пространство не правят“, казва той.

В публикацията си Facebook описва страниците с имена като "Nation in Distress" и "Reverb Press" като до голяма степен вътрешни актьори, използващи примамващи заглавия и други тактики за спам, за да насочат потребителите към уебсайтове, където биха могли да видят реклами. Компанията казва, че не се влияе от естеството на съдържанието, публикувано от страниците, а от поведението на акаунтите, които използвали неподходящи тактики за изкуствено увеличение на влиянието си. Някои от страниците и профилите имаха милиони последователи, пише още Washington Post.

Facebook обяви, че е закрила акаунтите заради „системно нарушава на правилата ни срещу спама и координирането на неподходящо поведение". “Хората ще споделят във Facebook само ако се чувстват сигурни и имат доверие на линковете, които се поставят тук", пише в становището на социалната мрежа.

От години Facebook се опита да изтика спама и т. нар. clickbait от своята платформа, защото това може да раздразни потребителите. Но социалната мрежа обикновено прилага по-меко наказание, като сваля сайтовете назад в новините, така че да може да ги видят по-малко хора, но не ги спира напълно.

Но откакто руските агенти използваха Facebook за таргетиране на американски гласоподаватели преди президентските избори в САЩ през 2016 г., компанията тръгна на кръстоносен поход, за да докаже, че платформата ѝ няма да бъде използвана за унищожаване на демократичния процес. Фалшивата информация, предадена от чуждестранни лица, е била ясна манипулация. Но същото съдържание, когато се разпространява от местни актьори, може да се счита за свободно слово, а репресиите срещу него биха били в противоречие с принципните, които социалните медии прегръщат.

Залогът е бъдещата способност на компанията да работи с минимален държавен контрол: Известни републикански и демократични политици твърдят, че Facebook трябва да бъде регулирана по-силно, ако не може да контролира нарастващия списък със злоупотреби, включително чуждестранни намеси, разпространяване на подвеждащи новини, или ако злоупотребява със силата си да цензурира, както многократно твърдят консерваторите.

В друго изявление от четвъртък социалната мрежа пояснява, че е деактивирала профили и акаунти, принадлежащи на руския доставчик на база данни SocialDataHub. Причината за това е неразрешеното събиране на информация за потребителите, обясни социалната мрежа.

Facebook каза в изявление, че SocialDataHub, която преди това е предоставяла аналитични услуги на руското правителство, е нарушила условията за ползване.

„Като част от усилията ни да защитим сигурността на хората наскоро премахнахме профилите на SocialDataHub ... защото те се възползват от информацията за хората", пояснява социалната мрежа.

"Това е нарушение на нашите Общи условия и сме изключили повече от 66 от профилите, акаунтите, страниците и приложенията на SDH от нашата услуга", добавя компанията. „Очакваме да открием и да деактивираме повече".

Руският бизнесмен Артур Хачуян, който създаде SocialDataHub през 2015 г., каза пред Ройтерс, че компанията не е нарушила никакви закони или правила на Facebook. Той заяви, че е получил жалба от Facebook и е изготвил официален отговор.

Оплакванията от страна на Facebook сочат, че SocialDataHub и Fubutech, компания, създадена от Хачуян, освен всичко останало предоставят държавни услуги, сред които идентифициране на хора чрез анализиране на акаунти на потребителите на социални медии.

В писмото Facebook настоява SocialDataHub да спре събирането на потребителски данни и да представи доклад до 12 октомври, в който подробно да изброи данните, събрани от компанията досега. Социалната мрежа също така иска информация за страните, на които SocialDataHub е продал или предал данните.

По статията работиха: Бойчо Попов, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

0
 
8
 
1
преди 4 месеца
Няма профилна снимка
Значи страници с реклами които не си плащат на Фейсбук биват изтривани под предтекста, че са руска пропаганда. Това прочетах аз от тази статия. А уж са безплатна, свободна и социална мрежа.

Още от Социални мрежи
Twitter се задейства преди изборите за Европейски парламент