Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Социални мрежи

Повлияха ли социалните мрежи на климата?

Центровете за данни са отговорни за близо 3,5% от световните въглеродни емисии, посочи Юг Фербоф, експерт във френския тинк танк The Shift Project

Повлияха ли социалните мрежи на климата?

Снимка: Bloomberg/Creative Photos

Най-големият виновник за въглеродния отпечатък и парниковите газове от гледна точка на новите технологии не е сърфирането в Интернет, а хардуерът, който използваме за центровете на данни. При тях има постоянна нужда хардуерът да бъде сменян, защото всеки път, когато качим видео, то бива складирано в облак. Когато качим твърде много видеа, трябва да добавим нови хардуерни компоненти към съответния център за данни, които да ги съхраняват. Това обясни в Bloomberg TV Bulgaria Интервю Юг Фербоф, експерт във френския тинк танк The Shift Project.

Още по темата

"Всяка година ни трябват все повече хардуерни компоненти спрямо предходната година, за да продължим да използваме интернет по начина, по който го правим", посочи той и поясни, че около 3,5% от световните парникови газове се дължат на центровете за данни, което се равнява близо на 1,8 гигатона въглероден диоксид.

Прогнозира се, че 20% от стойността се дължи на самото производство и изграждането на центровете на данни, както и на тяхното продължително опериране.

"Една трета от въглеродния диоксид се отделя при сърфирането в мрежата и се дължи на видеоклиповете", каза още експертът.

Той потвърди, че гледането на видеоклипове в социалните мрежи допринася за увеличаването на глобалните парникови емисии.

„Видеоклиповете са най-големият производител на въглероден диоксид от гледна точка на сърфирането в социалните мрежи. Към тях се включват и стрийминг услугите", отбеляза Юг Фербов.

Той е на мнение, че може да бъде представена информация на потребителите за начините, по които могат да намалят своя въглероден отпечатък.

"Така ако искате да гледате видео, може да изберете по-ниска разделителна способност, а не 4000 пиксела", съветва експертът.

Как видеосъдържанието влияе на климата? Защо само ВЕИ не са достатъчни за декарбонизацията на социалните мрежи? Да гледаме ли осъдителна на бизнеса, свързан с платформи и стрийминг услуги?

Целия разговор вижте във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Видеа с всички гости на рубриката Bloomberg TV Bulgaria Интервю гледайте тук.
 

По статията работиха: Екип на Bloomberg TV Bulgaria , редактор Петя Стоянова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

1
 
0
 
1
преди 2 месеца
"...гледането на видеоклипове в социалните мрежи допринася за увеличаването на глобалните парникови емисии." ... мдааам , време е да се оставят само политкоректните клипове , дето не отделят нищо ...

Още от Социални мрежи
Всичко, което Pinterest иска за Коледа, са нови потребители