Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Социални мрежи

Приложението Live Studio на TikTok нарушава лицензионна политика?

Ако компанията наистина използва кода на OBS, платформата е длъжна да направи изходния код публично достъпен

Приложението Live Studio на TikTok нарушава лицензионна политика?

Снимка: Bloomberg

Live Studio, новото приложение за стрийминг на живо на TikTok за операционната система Windows, използва софтуерен код от безплатната програма за излъчване на живо Open Broadcaster Software (OBS). Обикновено това не би представлявало проблем, когато е направено правилно, тъй като OBS е система с отворен код, но се предполага, че TikTok не е спазил изискванията за лицензиране на OBS, предава Protocol.

Още по темата

Ситуацията се заплете в Twitter, след като потребител публикува скрийншоти на онова, което изглежда е кодът на Live Studio. Програмистът, който първоначално е направил скрийншота, твърди, че приложението „е незаконно разклонение на OBS“ и също така твърди, че TikTok е използвал OBS и след това е поставил свой собствен потребителски интерфейс върху него.

Както посочва друг потребител, ако TikTok наистина използва кода на OBS, платформата е длъжна да направи изходния код публично достъпен в съответствие с GNU General Public License (GPL), версия 2. Ако TikTok не направи това, OBS може да предприеме правни действия срещу платформата.

По-късно Бен Торел, бизнес разработчик на OBS, отговори на този туит, съгласявайки се с написаното, но отбелязвайки още, че OBS е отворена за сътрудничество с TikTok: „Имаме ангажимент да се справяме добросъвестно с нарушенията на GPL и в случая с TikTok/ByteDance бихме се радвали да имаме приятелски работни отношения с тях, стига да спазват лиценза“.

 

The Trump Media and Technology Group (TMTG) си навлече неприятности по подобна причина през октомври, тъй като не направи публично достояние изходния код на Truth, предстоящата социална мрежа на Доналд Тръмп, след като използва Mastodon – програма с отворен код за изграждането на сайта.

Едва преди няколко дни TikTok е започнала тайно да тества Live Studio с малка група потребители. В сегашното му състояние става дума за софтуер за стрийминг с възможност, която позволява на потребителите да излъчват на живо, независимо дали от камера, телефон, игра или програма. TikTok не е коментирала темата.

През миналия месец OBS беше въвлечена в спор със Streamlabs, който също се разви в Twitter. OBS призна, че не е дала разрешение на Streamlabs да използва OBS в името си, но Streamlabs все пак го е използвала. След като популярни стриймъри като Pokimane заплашиха, че ще спрат да използват и популяризират Streamlabs заради ситуацията, Streamlabs се съгласи да премахне съкращението "OBS" от името си.

По статията работиха: Бойчо Попов, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Социални мрежи
Twitter влиза в NFT пазара с нова функция за профилна снимка