IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия заплаши, че ще блокира Facebook

Социалната мрежа трябва да спре да изнася събраните данни на руските ползватели, за да избегне санкциите на Москва

17:08 | 26.09.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Руската федерална агенция по информационните технологии и комуникации (Роскомнадзор) съобщи, че планира да блокира Facebook през 2018 г., предаде "Ведомости". Социалната мрежа може да избегне санкциите на Москва, ако съхранява лични данни на руските ползватели на територията на Русия.

Законът за съхранението на личните данни е задължителен за всички, коментира ръководителят на агенцията Александър Жаров пред журналисти. "Във всички случаи ние или ще се уверим, че законът се изпълнява, или компанията ще спре да работи на територията на Руската федерация", обясни той.

Жаров каза още, че Facebook има "голям брой ползватели" в Русия, но и не е уникална услуга - има и други социални мрежи. От институцията коментират още, че нямат ясна позиция на Facebook по отношение на закона за разлика от други социални мрежи, сред които и Twitter.

"Има законодателство, което трябва да бъде спазвано", коментира и говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от ТАСС. Според него е некоректно да се дава оценка за работата - в полза или вреда на Русия, за една голяма, но все пак отделно взета компания.

"Ведомости" напомня, че в края на 2016 г. Москва блокира достъпа до LinkedIn с мотив нарушение на законодателството, свързано с личните данни.

Според руското законодателство, влязло в сила през септември 2015 г., е незаконно лични данни на руски граждани да бъдат съхранявани извън страната. Под лични данни в конкретния случай се имат предвид всички данни, които потребителите дават, за да се регистрират в даден сайт, информацията за извършени покупки, имейли и т.н.

От Twitter съобщиха, че ще се съобразят с това искане и ще съхраняват тази информация в Русия. Това ще стане обаче от средата на 2018 г. Ръководителят на Роскомнадзор коментира, че в институцията е получено официално писмо от микроблогинга за тези намерения и на този етап няма да се правят проверки на компанията.

"После ще проверим", увери обаче Жаров.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:45 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Социални мрежи виж още

Коментари

Финанси виж още