Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Социални мрежи

САЩ съдят Facebook заради дискриминация на американски работници

Социалната мрежа е определяла хиляди длъжности за чужденци с временни визи H-1B

САЩ съдят Facebook заради дискриминация на американски работници

Снимка: Bloomberg LP

Администрацията на Доналд Тръмп твърди, че Facebook Inc. дискриминира американските работници, като определя хиляди длъжности за чужденци с временни визи H-1B.

Компанията „отказа да наеме, обмисли или наеме квалифицирани и налични американски работници за над 2600 длъжности“ и вместо това запазва работните места - със средна заплата от 156 000 долара - на неамерикански граждани, които спонсорира за получаването на постоянни разрешения за работа със зелени карти, се казва в изявление, публикувано в четвъртък от отдела за граждански права към Министерството на правосъдието.

Искът отразява натиска, който президентът Доналд Тръмп упражнява върху гигантите в социалните медии дори в отслабващите дни на администрацията си. Той е подаден, след като съдиите блокираха усилията на администрацията за спиране на достъпа до няколко вида визи, основани на заетост, част от по-широкия напън на Тръмп за определяне на приоритетите при заемане на позиции в американски компании с американци.

Администрацията преминава и към ограничаване на правната защита на интернет платформите на фона на оплаквания от президента и други републиканци, че Facebook, Twitter и Google се ангажират с цензура, насочена към консервативни гледни точки.

Още по темата

Facebook заяви пред Bloomberg, че си сътрудничи с Министерството на правосъдието.

„Въпреки че оспорваме твърденията в жалбата, не можем да коментираме допълнително висящи съдебни спорове“, се казва в изявление на компанията.

Рон Хира, доцент от университета Хауърд, който е извършил обширни изследвания по въпросите на визите H-1B, заяви, че Тръмп предприема по-агресивни мерки срещу злоупотребата с визи, отколкото администрацията на Обама.

„Тези, които го следват, са разочаровани, че той не направи това по-бързо“, каза той.

Хира отбелязва статистика в жалбата на правителството, че спорните позиции при Facebook обикновено привличат нула или един американски кандидати, докато сравними работни места, рекламирани на уебсайта на компанията за кариерно развитие, имат 100 или повече кандидата.

"Американските работниците искат тези работни места “, каза той. „Фактът, че има само един или нула кандидата, би бил доста шокиращ“.

Вместо да съди Facebook във федерален съд, Министерството на правосъдието подаде иск до собственото си Изпълнително бюро за преглед на имиграцията, където жалбата ще бъде разгледана от съдия по административно право. Директорът на службата се назначава от главния прокурор на САЩ.

Случаят е част от инициатива от 2017 г. на отдела, насочена към компании, които дискриминират американските работници, се казва в изявлението. Отделът е стигнал до извънсъдебни споразумения на обща стойност над 1,2 млн. долара с около 10 работодатели, включително ферма за ягоди във Флорида, компания за автобусни превози в Тексас, калифорнийска фирма за наемане на IT персонал и доставчик на селскостопански продукти в Колорадо.

Facebook, една от десетките технологични компании, които влязоха в съда, за да протестират срещу визовите ограничения на Тръмп, се откроява като много по-голяма от типичните цели на действията по инициативата на Министерството на правосъдието за защита на американските работници.

„Facebook се ангажира с умишлени и широко разпространени нарушения на закона, като отдели длъжности за временни притежатели на визи, вместо да разглежда заинтересовани и квалифицирани работници от САЩ“, заяви помощник-генералният прокурор Ерик С. Драйбанд в изявлението.

Министерството на правосъдието настоява за присъда, принуждаваща Facebook да промени своите практики, както и за граждански глоби плюс обезщетения, включително лихви, за работници, които са били дискриминирани, става ясно от жалбата. 

По статията работиха: Бойчо Попов, редактор Божидарка Чобалигова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (8)

0
 
0
 
8
khao до: Valentin13
преди 1 месец
Няма профилна снимка
хахахаха, така си мислиш ти ... щото си затъпял от службата шапкар! Пише се както кажа АЗ!
1
 
1
 
7
Valentin13 до: фиг.1
преди 1 месец
Няма профилна снимка
просто не следиш нещата. зукъбърг е през месец в Сената на разпит, но хитро излиза с номера като - беше грешка, че блокирахме акаунта, възстановихме го. не казва обаче че това е станало след около месец.
1
 
1
 
6
Valentin13 до: julian12
преди 1 месец
Няма профилна снимка
прав си, за по-неуките във форума ИТ е информационни технологии. това е всичко, което не излиза като продукция в завода, на полето, в магазина, по плажовете. т.е. средата на производството е информационна.
1
 
1
 
5
Valentin13 до: khao
преди 1 месец
Няма профилна снимка
пише се Ентърпрайз. жалко, мислех си, че си успял да завършиш средното, докато ме нямаше, но пак същото. някои хора са така, не порастват. имаш лексика на шофьор на 3-тонен самосвал. търсят, давай.
1
 
1
 
4
khao до: julian12
преди 1 месец
Няма профилна снимка
ФБ е ИТ колкото ти имаш средно .... аман от миячи, значи. Я. миячо кажи едно Ентерпрайс решение от ФБ ?
Нещо сървър ли са направили, база ли ? ааа, направили са сайт за запознанства и продават реклами ... ИТ, коклото МакДоналдса в който работиш е Мишелин ...

Още от Социални мрежи
Италия нареди на TikTok да блокира потребители в страната с непотвърдена възраст