IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Седмият център за данни на Facebook ще бъде в Ню Мексико

Той ще се захранва само с възобновяема енергия

10:12 | 15.09.16 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	Главният изпълнителен директор на Facebook Марк Зукърбърг. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Главният изпълнителен директор на Facebook Марк Зукърбърг. Снимка: Ройтерс

Седмият център за данни на най-голямата в света социална мрежа  Facebook ще бъде изграден в Лос Лунас в американския щат Ню Мексико.

Тя ще се захранва от 100% възобновяеми източници и се очаква да влезе в експлоатация в края на 2018 г. По този начин централата ще се присъедини към останалите четири в САЩ – във Форт Уорт (Тексас), Алтуна (Айова), Прайнвил (Орегон) и Форест Сити (Северна Каролина), както и към тези в Германия, Ирландия и Швеция.  

Съобщението направи в профила си главният изпълнителен директор на компанията Марк Зукърбърг.

„Тук ще ползваме едни от най-сложните машини, създавани някога. Центърът за данни в Лос Лунас ще бъде един от най-модерните и енергийно ефективни центрове за данни в света“, заяви той.

Процесът на търсене на място за нов център за данни отнема години. Facebook споделя, че при търсенето отделя голямо внимание на силните партньорства с местната общност, на сериозна група от местни таланти по отношение на строителството и дългосрочните операции, както и достъп до чиста и възобновяема енергия. „Открихме всичко това в Лос Лунас и сме развълнувани да се присъединим към общността там“, се казва в съобщение на социалната мрежа.

Facebook ще работи в тясно сътрудничество с енергийната компания PNM Resources, която ще захранва центъра със зелена енергия. „Чрез захранването на нашия център за данни с възобновяема енергия ще намалим използването на вода с 30%, спрямо количеството, което бихме ползвали при ползването на природен газ. Изграждането на новите соларни и вятърни паркове ще доведе от своя страна до създаването на допълнителни работни места и инвестиции в региона“, се казва още в съобщението.

Междувременно стана ясно, че основателят и главен изпълнителен директор на Facebook за втори пореден месец извърши мащабна продажба на акции. Целта е финансиране на филантропската инициатива на семейството, предава Bloomberg.

Πpeз пocлeдния мeceц Зyĸъpбъpг e пpoдaл aĸции нa интepнeт ĸoмпaниятa зa 285 млн. дoлapa, ĸaтo caмo зa пocлeднитe дни пpoдaжбaтa нa цeнни ĸнижa e билa зa 95 млн. дoлapa. Зa минaлaтa ceдмицa бpoят нa aĸциитe e дocтигнaл 742 хил., a тoвa e чacт oт плaнa нa Зyĸъpбъpг дa дapи 99% oт бoгaтcтвoтo cи за благотворителност. 

След раждането на дъщеря им Максима Марк и съпругата му Присила Чан обещаха да дарят 99% от акциите на компанията. По това време те се оценяваха на около 45 млрд. долара. Ако всичко това бъде дарено наведнъж, ще бъде достатъчно за създаването на най-голямата американска фондация, сочат данни на Foundation Center. Решението превръща Зукърбърг и Чан в част от вековната традицията на американските филантропи, от времето на Андрю Карнеги и Джон Рокфелер, чиито фондации все още са сред най-големите в страната.

Зyĸъpбъpг вce oщe дъpжи нaд 400 млн. aĸции нa ĸoмпaниятa, но ще продължи да свива участието си. Според подадени до борсовия регулатор данни той възнамерява да продава акции за по 1 млрд. долара на година до 2018 г. Икономическото списание  Forbes оценява състоянието му на 54,9 млрд. долара, като това го прави петия най-богат човек в света. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:56 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Социални мрежи виж още

Коментари

Финанси виж още