IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Шерил Сандбърг: Facebook трябва да направи повече за справяне с руската намеса

Социалната мрежа е обект на още по-големи критики след двата доклада от тази седмица

10:28 | 19.12.18 г. 8
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Главният оперативен директор на Facebook Шерил Сандбърг заяви, че компанията ѝ трябва да положи повече усилия, за да се справи с дезинформацията, след като проучване разкри, че подкрепяни от Русия организации са таргетирали афроамериканците, които са предпочитали Хилари Клинтън, за да предотвратят обрат на изборите за президент на САЩ през 2016 г., предава Ройтерс.

Американските разузнавателни агенции заявиха по-рано, че Русия се е намесила в изборите, за да помогне на Доналд Тръмп, подривайки кампанията на кандидата на демократите.

“Два независими доклада, съставени от Комисията по разследванията към Сената и публикувани в понеделник, във връзка с използването на технологии от страна на Руската агенция за интернет проучвания (IRA) около изборите през 2016 г., предполагат, че усилията на IRA са имали непропорционално влияние върху цветнокожите общности”, посочва Сандбърг в публикация в блога на Facebook.

“Знаем, че трябва да правим повече: да слушаме, да се вглеждаме по-дълбоко и да предприемаме действия за уважаване на фундаменталните права”, написа още Сандбърг.

Всичко това се случва на фона на все по-острите критики срещу самата Сандбърг във връзка с бавната и нелогичната реакция на Facebook към кризата с дезинформацията и руската намеса в платформата.

Докладите от тази седмица показват, че Instagram е бил използват по-ефективно за насочването на посланията на руските агенти, отколкото Facebook, макар че компанията рядко говори за мобилното приложение, когато става дума за този случай.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:23 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Социални мрежи виж още

Коментари

5
rate up comment 2 rate down comment 1
michaelis12
преди 5 години
аз съм ЗА да го спират и повече да не го пускат, за да не вилнеят тия руснаци ... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 0 rate down comment 0
Whitestar
преди 5 години
Въпреки, че за обикновените хора социалните явления са съвсем непредвидим фактор както в политиката, така и в други области на живота, за специалистите е ясно, че те са податливи на манипулации. Това е породено от тяхната инертност и може да засегне както изборни правила, така и закони и човешки права! Тогава трябва да се вгледаме в законите и демократичните принципи, които са цивилизационен избор за всеки народ и така да се намери решението на подобни проблеми. Ако все пак самите американци са си избрали президента, то това си е тяхно лично убеждение, стига да не се засягат Човешки Права!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 1
pinoccio
преди 5 години
А през Амазон не са ли им обещавали кебапчета и по 50 лева?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 11 rate down comment 0
0pk
преди 5 години
Ако го спрете фейсбука 100про ще пресечете руската намеса в изборите ви :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 0
majnata
преди 5 години
Хаха ... ми хайде де , направете "повече", да видим кой ше ви е виновен ако се справите с руската намеса ...пълни нещастници !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още