Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Социални мрежи

Служители са искали от Facebook политиците да не могат да изкривяват правилата

Нови документи показват, че компанията позволява на лица с десни възгледи да нарушават правилата, създадени да ограничат дезинформацията и вредното съдържание

Служители са искали от Facebook политиците да не могат да изкривяват правилата

Снимка: Bloomberg

Високопоставени изпълнителни директори във Facebook са се намесвали, за да позволят американски политици и популярни лица да публикуват каквото си поискат в социалните мрежи въпреки молбите на служителите това да спре, показват вътрешни документи, цитирани от Financial Times.

Служителите твърдят в документите, че макар Facebook отдавна да твърди, че е политически неутрална, тя позволява на лица с десни възгледи да нарушават правилата, създадени да ограничат дезинформацията и вредното съдържание, след като бе обвинена в пристрастия от консерваторите.

През септември 2020 г., точно преди президентските избори в САЩ, авторът на вътрешна бележка пише, че „служители на ниво директор са писали на вътрешно ниво, че биха предпочели официално да се изключат политическите съображения от процеса на взимане на решения“.

Още по темата

Авторът призовава лидерите на компанията да създадат „защитна стена“ около екипите за модериране на съдържание, за да не случва това и да е сигурно, че Facebook не поддържа или не сваля публикации заради външен политически и медиен натиск.

В друга вътрешна бележка от декември 2020 г. служител твърди, че екипът по публична политика на Facebook е блокирал решения за сваляне на публикации, „когато е виждал, че те могат да засегнат силни политически фигури“.

„В много случаи последната преценка за това дали виден пост нарушава определена писмена политика се взима от високопоставени изпълнителни директори, понякога от Марк Зукърбър“, добавя авторът, говорейки за главния изпълнителен директор. Части от бележката по-рано бяха съобщени от BuzzFeed.

При друг пример от 2019 г. за Зукърбърг се твърди, че лично е бил намесен в решение да се позволи видео, което прави погрешните твърдения, че абортът „никога не е необходим по медицински причини“.

Публикацията, която е била свалена от модератор, е била възстановена след оплаквания от политици републиканци, се казва в документът.

Документите, част от по-широко досие, озаглавено Facebook Papers, бяха представени на американските регулатори и на Конгреса в редактирана форма от юридическия съветник на разобличителката Франсис Хаугън. Консорциум от новинарски организации, включително Financial Times, са получили редактираните версии от Конгреса.

Facebook е отказала да отговаря на искания за коментар по повод резултата от дебати за отделянето на екипа по съдържанието от екипите по политика и комуникации.

В основата на тези истории е предпоставка, която не е вярна“, заяви говорителят на Facebook Джо Озбърн. „Да, ние сме бизнес и реализираме печалба, но идеята, че го правим за сметка на сигурността или благосъстоянието на хората, не разбира къде точно се намират търговските ни интереси. Истината е, че сме инвестирали 13 млрд. долара и имаме 40 хил. души, които вършат една работа: поддържат сигурността на хората във Facebook”.


Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Социални мрежи
Всичко, което Pinterest иска за Коледа, са нови потребители