Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Социални мрежи

Сорос съжалява за ранната си инвестиция в Palantir

Направихме тази инвестиция по време, когато негативните социални последици от големите данни все още не бяха добре разбрани, пише компанията му

Сорос съжалява за ранната си инвестиция в Palantir

Снимка: EPA/CLEMENS BILAN

Големият инвеститор Джордж Сорос съжалява, че е вложил средства в компанията за добив на данни Palantir Technologies. Инвестиционната му компания Soros Fund Management (SFM) обяви инвестицията пред американската комисия по ценни книжа и борси късно в петък. Според документите компанията притежава 18,46 млн. акции на Palantir. Към края на последното тримесечие позицията беше оценена на 175 млн. долара.

„SFM направи тази инвестиция по време, когато негативните социални последици от големите данни все още не бяха добре разбрани“, пише компанията в изявление във вторник. „Днес SFM не би инвестирала в Palantir“, се казва още в него.

Сорос заяви в известие, публикувано на уебсайта на Фондацията за отворено общество, че фондът, който първоначално е осъществил инвестицията, вече не е нает от компанията му. Позицията е била преобразувана в публично търгувани акции, когато през септември съоснованата от Петер Тийл Palantir осъществи директно листване на Нюйоркската фондова борса.

Още по темата

Сорос е продал всички акции, които са били разрешени за продажба по това време, и според изявлението иска да продължи да продава. „SFM не е съгласен с бизнес практиките на Palantir“, пояснява компанията, цитирана от Handelsblatt.

90-годишният Сорос вля милиарди долари в своите благотворителни начинания. През последните години инвеститорът критикува множество технологични компании и изкуствения интелект (AI). Наред с други неща той предупреди срещу масовото ползване на Facebook и Google и ги сравни с хазартни компании, които насърчават пристрастяването сред потребителите. Той ги описа като "все по-мощни монополи", които могат да бъдат изкушени да се свържат с "авторитарни режими", за да създадат "тоталитарна мрежа, каквато Олдъс Хъксли или Джордж Оруел самите не биха могли да си представят" в техните романи "Прекрасният нов свят" и "1984".  

През 2019 г. по време на участието си на Световния икономически форум в Давос Сорос предупреди за „смъртоносната опасност“ от използването на Изкуствен интелект от Китай под ръководството на Си Дзинпин за потискане на неговите граждани.

Още по темата

Фирмата за анализ на данни Palantir, която работи за ЦРУ и други тайни служби, потъна дълбоко в зоната на загубите, след като стана публична. Загубата се е увеличила през третото тримесечие до 853,3 млн. долара от 139,9 млн. долара за същия период на миналата година, съобщиха от компанията в началото на ноември. Причината са били по-високи разходи за маркетинг, изследвания и IPO.

Компанията е критикувана от правозащитници заради продажбата на софтуер, който улеснява депортирането на имигранти и агресивната полицейска дейност. „Изчистването на данни“ (Daten-Scraping) също поражда загриженост сред защитниците на поверителността.

По статията работиха: Бойчо Попов, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (2)

0
 
1
 
2
преди 1 седмица
0
 
2
 
1
преди 1 седмица
Да продава тогава този ***.

Още от Социални мрежи
САЩ съдят Facebook заради дискриминация на американски работници