IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Спорният нов закон в Германия ще превърне Facebook в съдник

Социалните мрежи ще трябва да се борят активно с речта на омразата или ще понасят солени глоби от властите

12:07 | 01.10.17 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Спорният нов закон на германското правителство, който има за цел да се справи с речта на омразата в интернет платформите, влиза в сила днес. И макар да изглежда като голяма стъпка напред в борбата с този проблем, има притеснения, че ходът може да доведе до скъпа цензура, заради големите глоби, с които могат да се сблъскат социалните мрежи, пише Quartz.

Приетият по-рано това лято закон ще наказва платформи като Facebook, Twitter и YouTube, ако не премахнат речта на омразата - което по дефиниция в Германия е криминално деяние - в рамките на 24 часа. Те ще имат правото в рамките на до една седмица да вземат решения за коментари, които не попадат точно в категорията на речта на омразата. Най-високата глоба за оставяне на реч на омразата е 50 млн. евро (59 млн. долара), но тя ще бъде налагана за системни нарушения, а не за отделни случаи.

Надеждата е, че възможността за получаване на огромна глоба ще накара най-големите социални мрежи да се заемат с решаването на проблема - нещо, което са обещали, но до момента не са направили в Германия.

Министърът на правосъдието Хайко Маас през юни заяви, че “онлайн платформите не вземат адекватни мерки. Нашият опит ясно показа, че без политически натиск, социалните мрежи за съжаление няма да действат”.

Въпреки това журналисти, юристи и активисти, подкрепящи свободата на словото, изразиха публично опасенията си, свързани с новия закон, през последните месеци. Те твърдят, че за да избегнат глоби, Facebook и другите платформи ще започнат да трият множество коментари, включително такива, които не нарушават правилата.

Те се безпокоят, че социалните мрежи получават правомощия да извършват проверки и ефективно да влияят на правото на свободно изразяване на мнение и свободно слово в Германия.

Асоциацията на германските журналисти (DJV) призова журналисти и медийни организации да започнат да документират всяко заличаване на техни публикации в социалните мрежи от днес.

“Границите на свободата на словото не бива да се чертаят от компании, ориентирани към печалбата”, посочва председателят на DJV Франк Юберал.

Репортери без граници също изразиха силна позиция по отношение на закона, още когато той беше проектозакон през май. Те коментираха, че той ще помогне за цензурирането чрез делегирането на задължението за отсъждане на търговски ориентирани онлайн платформи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:56 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Социални мрежи виж още

Коментари

1
rate up comment 8 rate down comment 0
majnata
преди 6 години
Хаха...реч на омразата ...нацията от бройлери трябва само да се усмихва вежливо !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още