IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

TikTok се опитва да отговори на опасенията на САЩ, докато се бори за сделка

Очаква се преговорите да се проточат след президентските избори

10:18 | 02.10.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Brent Lewin/Bloomberg</em></p>

Снимка: Brent Lewin/Bloomberg

Китайският технологичен гигант ByteDance работи с американските регулатори, за да отговори на притесненията за сигурността във връзка с планираната продажба на дял от приложението ѝ TikTok. Участващите в сделката компании очакват процесът по одобрение да се проточи след изборите през ноември, твърдят източници на Bloomberg, запознати с въпроса.

Oracle, която води в наддаването за покупката на дела от TikTok, също все още се занимава с условията на сделката, която преди две седмици получи „концептуално“ одобрение от американския президент Доналд Тръмп, но същевременно е изправена пред скептицизма на други от администрацията му и от китайското правителство.

ByteDance води преговори с Комисията за чуждестранни инвестиции в САЩ (Cfius) за финално предложение. Няколко проблема остават нерешени, включително въпроси за сигурността на данните, китайската собственост в новата компания TikTok Global и за потенциалния образователен фонд на стойност 5 млрд. долара. Преди време Тръмп каза, че, ако сделката не се сключи преди 12 ноември, TikTok ще бъде блокирана в Съединените щати. Възможно е този краен срок да бъде променен с течение на преговорите, ако те продължат и през следващия месец, допълват източниците.

Процесът се развива бавно отчасти заради обема на детайлите, които трябва да бъдат изчистени, посочват част от източниците, които са пожелали да останат анонимни. Нещо повече, съдбата на TikTok Global слезе надолу в списъка с приоритетите на президента, който е фокусиран върху своята предизборна кампания.

Представител на TikTok е отказал да коментира въпроса, докато Oracle не е отговорила веднага. Cfius не е потвърдила, отрекла или коментирала работата си по случая.

TikTok беше принудена да започне преговори за сделка заради забраните, които Тръмп наложи през август, тъй като твърди, че ByteDance представлява риск за националната сигурност. Битката с приложението се превърна в център на конфронтацията на държавния глава с Пекин.

ByteDance се бори със заповедите на американската администрация и същевременно се опитва да прокара сделката. На 27 септември федерален съдия временно блокира предложеното от Белия дом блокиране на TikTok от американските магазини за приложения, с твърдението, че Тръмп е превишил правомощията си като е поискал премахването.

Споразумението се появи на масата на преговорите миналия месец и съгласно него Oracle и Walmart ще вземат миноритарни дялове в TikTok Global, а четирима от петимата членове на борда да бъдат американски граждани. Това предложение успя да измести офертата на Microsoft да купи всички американски активи на TikTok.

Съгласно плана, който се обсъжда, всички гласове в борда ще имат еднаква тежест, твърди източник, запознат с въпроса. Това означава, че нито един от хората в борда няма да има по-голямо влияние от останалите.

Walmart заяви, че главният ѝ изпълнителен директор Дъг Макмилън ще заеме едно от местата в борда. Гигантът в търговията на дребно вероятно ще има по-активна роля в продуктите и функциите на TikTok от някои други инвеститори, твърдят източници, запознати с въпроса.

Междувременно не се очаква Oracle да вземе място в борда. Софтуерната компания ще има по-специална роля, свързана със съхраняването на данните на TikTok и сигурността, но едва ли ще отговаря за ежедневните бизнес или продуктови операции.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:47 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Социални мрежи виж още

Коментари

Финанси виж още