IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Twitter също печели от американските избори

До 7.00 часа само в изборната нощ са регистрирани над 40 млн. туита по темата за американските избори

09:20 | 09.11.16 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Актуалните засега резултати от президентските избори в САЩ дават изненадваща преднина на кандидата на републиканците Доналд Тръмп.

Според медийни публикации Тръмп вече е спечелил 266 електорални гласа и 53,2 млн. вота срещу 218 електорални гласа и 52,09 млн. вота за Хилъри Клинтън. Победителят ще бъде ясен, когато единият от двамата кандидати достигне 270 електорални гласа.

Както съобщихме по-рано, Google предоставя информация за резултатите в реално време в търсачката си и дава убедителна преднина на Тръмп.

Едно е ясно - социалните медии реагираха бурно. Който и да спечели обаче – дали Тръмп, който нарече Twitter „съвременна форма на комуникация", или Хилъри Клинтън, която призова Тръмп да изтриете профила си в социалната мрежа, то услугата за социални контакти със сигурност спечели.

До 7.00 часа българско време само в изборната нощ са регистрирани над 40 млн. поста по темата в Twitter, като вече е минат рекорда от изборите през 2012 г., когато за цялата изборна нощ бяха отчетени над 31 млн. туита.

Със своите 317 млн. потребители и застой в ръста на потребителите Twitter често се третира като изпаднала в беда  социална мрежа, изоставайки от гиганта Facebook и нейната услуга за споделяне на снимки и видео Instagram, както и зад обичаната от младежката аудитория Snapchat. Това не е обаче случаят в изборния ден, когато хората искат да са в крак с трендовете, да държат под око бързо променящи се събития и да споделят забавни мемета.

През тази изборна година Twitter даде на потребителите още една причина да отидат да гласуват, а след това да влязат в Twitter, с помощта на  видео на живо, предоставяно от партньори като BuzzFeed. Социалната мрежа спечели и заради споделяне на най-популярните мемета по темата за изборите, като например хвърлящият око Тръмп към съпругата му Мелани, докато тя гласува.

Социалните медии са популярна дестинация за американските избиратели в изборната нощ. Те се разхождат из щабовете с лаптопи, таблети и смартфони, а понякога и с трите, и прекарват вечерта в компанията на обсебени от изборите приятели и последователи.

Facebook е мястото, където много хора се стремят да намерят подкрепа от приятелите. Twitter обаче е мястото, където хората са на лов за най-новата информация и коментари.

„Всичко се свежда до факта, че Twitter е все още платформата за това, което се случва в момента, докато Facebook се фокусира да показва на потребителите неща, с които е най-вероятно да се ангажират, което може да е или да не е най-новото съдържание", казва Ян Доусън, главен анализатор в Jackdaw Research.

Потребителите на Twitter също така имат контрол над това, което виждат в платформата, заяви Доусън. „Във Facebook най-често виждате съдържание, което собствените ви приятели са споделили, а в Twitter можете да видите всичко от всекиго", казва той.

Това включва и Тръмп, който има 13,1 млн. последователи. Склонността му да ползва Twitter, както и изпълнените му с насилие туитове, сложиха социално-медийната услуга на картата на изборите. Дори и това, че консултантите му са му отнели акаунта в мрежата в последните дни на предизборната кампания се превърна в национална новина.

Facebook пък отчете преднина на Доналд Тръмп в разговорите в социалната мрежа в изборния ден. Неговото име е доминирало 53% от дискусиите. Повече от 10 млн. американци споделиха в социалната мрежа, че са гласували.

Facebook определи и втория президентски дебат от 9 октомври като най-важният момент в надпреварата. На заглавната си страница пък Reddit призова за поставяне на емоциите под контрол.

„Съединените щати са страната с най-дълъг период на мирен преход на властта, така че каквото и да стане, както САЩ, така и Reddit ще продължат да съществуват и в сряда“, написа социалната мрежа.

 

Според британския The Telegraph пък една от най-търсените думи в Google в САЩ е „emigrate” (емигрирам, б. ред.). Звучи логично. Още повече, че и сайтът на канадската служба за емиграция се срина.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:56 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Социални мрежи виж още

Коментари

6
rate up comment 0 rate down comment 0
mick
преди 7 години
А и още е рано за оставка - Цачева може и да спечели на балотажа, седесарите се страхуват за местата си в парламента и ще гласуват за нея, както националистите и другите малки партии.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 0 rate down comment 1
mick
преди 7 години
Както се казва - Борисов ще има втори шанс при едни мажоритарни избори. Но трябва да изкара по-качествени кандидати от конкурентите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 0 rate down comment 2
mick
преди 7 години
То нямаше нужда и от оставка - ама Борисов я обеща/без никой да го е карал/. Все пак има опции - просто да приеме референдума без промени. И след това да подаде оставка и новият парламент да се избира мажоритарно. Пак ще съберат мнозинство/освен ако не заложат на кандидати калпави кандидати/ щото надали БСП ще се справи подобре, най-много Слави ако направи партия, да стане първи - но малко ме съмнява.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 1
lyusien
преди 7 години
Ето нещо умно което професора каза След като изръси какви ли не глупости за световни конспирации рухване на системи финансови колапси професора осъзна че трябва да говори това което разбира - математика и избори и първо да мисли и тогава да говори Абсолютно адекватно предложение Изборите все пак не са завършили и след неделя всеки ще говори но първо трябва да мисли
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 5
Manyface God"
преди 7 години
Оставка!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 3
mick
преди 7 години
От кого ще го иска тоя вот на доверия? От народа или от парламента?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още